Νέα τουρκική πρόκληση: Ζητούν αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Ο Χουλουσί Ακάρ

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία φροντίζει συνεχώς να ρίχνει λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα. Το τελευταίο... κρούσμα τουρκικής προκλητικότητας ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, ο οποίος ζήτησε την αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών. 

Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: «Προκαλεί το Γιαβούζ, σταματήστε»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Sabah, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: «Βγάζουν όπλο στο ένα μέτρο»

«Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες». Τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής έκλεψε το παραγάδι Καλύμνιων ψαράδων!

Χαρακτήρισε «παράδοξο» η Ελλάδα να έχει έξι ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και δέκα ναυτικά μίλια εναέριο χώρο, λέγοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό.

Όσον αφορά στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνονται όλα όπως εκείνη θέλει. 

«Δε γίνονται όλα όπως εσείς θέλετε», τόνισε, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας όλες τις ευθύνες και τα δικαιώματά της.

«Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο»

Σε επίσκεψή του στην τουρκική αμυντική εταιρεία Rocketsan, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η  Ελλάδα, αντίθετα με τις συνθήκες, στρατικοποίησε τα 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως μη στρατιωτικό από τις διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο».

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Ακάρ.

Αναφερόμενος στο θέμα  της επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει κάνει αυτό που έπρεπε και πως σε αυτό το θέμα κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. 

«Όπως λέμε συνεχώς στους συνομιλητές μας κατά τις επαφές μας με κανένα τρόπο δεν επιτρέπουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτή δεν είναι απειλή αλλά δεν είναι ούτε και αδυναμία να πούμε ότι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ούτε στον κόσμο, ούτε στην ιστορία δεν υπάρχει χώρα με έξι ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο. Είμαστε απέναντι σε ένα παράδοξο. Και αυτό ακόμη προσπαθούν να το παρουσιάσουν στη διεθνή κοινότητα σαν να είναι σωστό. Σε αυτό το θέμα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα και το δίκαιό μας», ανέφερε.

«Εθνική υπόθεσή μας το Κυπριακό»

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία στην Κύπρο είναι ανάμεσα στις εγγυήτριες χώρες και είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας τα δικαιώματα και τις ευθύνες της σε αυτό το θέμα. 

«Το Κυπριακό είναι εθνική μας υπόθεση. Εκεί κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε και από εδώ και πέρα να τα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή και της Τουρκίας. «Ως Τουρκία δεν επιτρέψαμε μέχρι σήμερα κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε ούτε και από δω και πέρα. Η πιο ειλικρινής ευχή μας ειναι να επιλυθεί το θέμα με ειρηνικό τρόπο, στη βάση του δικαίου και των δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε.

«Δε γίνονται όλα όπως εσείς θέλετε»

Τέλος για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είναι ενάντια στο δίκαιο και πως η Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. 

«Η σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ και γείτονάς μας Ελλάδα θέλει να γίνουν όλα όπως τα θέλω εκείνη. Υπάρχουν κανόνες, διαδικασίες, διεθνές δίκαιο. Δεν γίνονται όλα όπως εσείς θέλετε», είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top