Ιράν: Aπειλεί να αποσυρθεί από τη Διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών

Μόνο η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εγκαταλείψει τη διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), αν οι ευρωπαϊκές χώρες το παραπέμψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με μια πυρηνική συμφωνία, μια κίνηση που μπορεί να ανατρέψει τη διπλωματία στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση.

Ουκρανικό Boeing: Τελικά δύο πύραυλοι έπληξαν το αεροσκάφος - Video

Η συνθήκη NPT του 1968 θεωρείται η βάση του παγκόσμιου ελέγχου των πυρηνικών όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, περιλαμβανομένης και της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 το Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις, η οποία του προσέφερε πρόσβαση στο παγκόσμιο εμπόριο με αντάλλαγμα να δεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

To Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό αεροσκάφος!

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 και ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τελικά στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

«Αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την εσφαλμένη συμπεριφορά τους ή στείλουν τον φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποσυρθούμε από την NPT», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Οι 28 ΥΠΕΞ συμφώνησαν πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ σε Ιράν, Ιρακ και Λιβύη

Η τύχη της συμφωνίας του 2015 έχει τεθεί εν αμφιβόλω μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ απ' αυτήν και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Το Ιράν απάντησε υπαναχωρώντας στις δεσμεύσεις του, αν και λέει ότι επιθυμεί τη διάσωση της συμφωνίας.

Η διαμάχη για τα πυρηνικά είναι στο κέντρο μιας κλιμάκωσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη που ξέσπασε σε στρατιωτική αντιπαράθεση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί.

Τραμπ: Ο Σολεϊμανί έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από 20 χρόνια

Την συνθήκη έχουν υπογράψει 190 χώρες 

Η συνθήκη NPT, στην οποία έχουν προσχωρήσει 190 χώρες, απαγορεύει στις χώρες αυτές, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία, να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, επιτρέποντάς τους σε αντάλλαγμα να επιδιώξουν πολιτικά πυρηνικά προγράμματα για παραγωγή ενέργειας, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η μοναδική χώρα που έχει δηλώσει την αποχώρησή της από τη NPT ήταν η Βόρεια Κορέα, η οποία απέλασε επιθεωρητές για τα πυρηνικά και προχώρησε ανοικτά σε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Η Ινδία και το Πακιστάν, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, καθώς και το Ισραήλ, που δεν δηλώνει αν έχει ή όχι πυρηνικά όπλα, αλλά θεωρείται ευρέως ότι έχει, δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top