Οι 28 ΥΠΕΞ συμφώνησαν πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ σε Ιράν, Ιρακ και Λιβύη

Πολιτική εντολή στον Μπορρέλ για εντατικές επαφές

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βρυξέλλες, του Αθανάσιου Αθανασίου 

Για για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις εξελίξεις σε Λιβύη, Ιράν και Ιράκ, συμφώνησαν οι 28 ΥΠΕΞ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα  στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια του σημερινού εκτάκτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλε τόνισε ότι "αυτή είναi η δική μας γειτονιά και παίζεται η αξιοπιστία μας".

Νωρίτερα οι Υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Με τον Γκ. Σαλαμέ συναντήθηκε νωρίτερα κατ` ιδίαν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ενδελεχή συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης.

Δένδιας στις Βρυξέλλες: Άκυρα και ανύπαρκτα τα μνημόνια Τρίπολης - Τουρκίας

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ για πολιτική λύση. Επίσης, η Ελλάδα, κατόπιν και συνομιλίας Ν. Δένδια με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζ.-Ι. ΛεΝτριάν, στήριξε επανενεργοποίηση επιχείρησης Sophia σε Μεσόγειο με διευρυμένη εντολή ώστε να επιτηρεί εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς Λιβύη σε αέρα και θάλασσα.

Δένδιας: Ομοφωνία στην πενταμερή – Άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας

Μετά το πέρα της συνάντησης των 28, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ εξέφρασε την ανησυχία των Ευρωπαίων πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα και ξεφύγει από κάθε έλεγχο στη Λιβύη, βάση των τελευταίων εξελίξεων. Οι 28, όπως τόνισε στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας και συμφωνούν για την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ. Ο Ζ.Μπορρέλ σημείωσε ότι οι 28 ενημερώθηκαν από τον Γκ.Σαλαμέ για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, τους πυρήνες που έχουν εντοπιστεί, όπως και τους 750.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τον ευρύτερο κίνδυνο διασποράς της αποσταθεροποίησης στις χώρες του Σαχέλ. Έκανε λόγο και για τους νέους παράγοντες που εμπλέκονται στην περιοχή, τη Ρωσία και την Τουρκία, κάτι που ενδέχεται να ανατρέψει τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ως εκ τούτου οι 28 έδωσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο την πολιτική εντολή να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές για πολιτική λύση, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Σημείωσε δε ότι ελπίζοντας σε κατάπαυση του πυρός και ενεργοποίηση του πολιτικού διαλόγου, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει για την εποπτεία της εκεχειρίας και την παρακολούθηση της τήρησης του εμπάργκο όπλων, στη βάση της εμπειρίας που υπάρχει από την επιχείρηση "Σοφία". Ο Ζ.Μπορρέλ θα παρουσιάσει μέτρα και προτάσεις για τα παραπάνω στο επόμενο ΣΕΥ, ή μόλις υπάρξει εκεχειρία.

Σε σχέση με το Ιράκ, οι 28 ζήτησαν ταχεία και άμεση αποκλιμάκωση, τόνισαν ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο πόλεμο, καταδίκασαν τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA, καλώντας το Ιράν να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της, την οποία και θα πιστοποιήσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Οι Υπουργοί έδωσαν πολιτική εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο να εντείνει τις διπλωματικές επαφές για την ταχεία αποκλιμάκωση και μια συνολική πολιτική περιφερειακή λύση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top