Δένδιας στις Βρυξέλλες: Άκυρα και ανύπαρκτα τα μνημόνια Τρίπολης - Τουρκίας

Τι δήλωσε για την ένταση με το Ιράν στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας ζήτησε ο Έλληνας Υπουργός  Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξη του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το  οποίο συζητά για την κατάσταση στο Ιράν αλλά και στη Λιβύη.

Δένδιας: Ομοφωνία στην πενταμερή – Άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας  

Συγκεκριμένα  ο κ. Δένδιας δήλωσε κατά την άφιξη του στο έκτακτο  Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 

«Kατ’ αρχήν, όσον αφορά το Ιράν, η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου. Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Ghassan Salame και της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Σφοδρή ενόχληση του τουρκικού ΥΠΕΞ από την πενταμερή του Καΐρου

Πρέπει όμως να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο το οποίο υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν  παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο κ. Δένδιας. 

Το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μ. Σχοινά.

Διπλωματικές πηγές για συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με Ειδικό Εκπρόσωπο ΓΓ ΟΗΕ για Λιβύη, Γκ. Σαλαμέ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις  Βρυξέλλες  Αθανάσιος Αθανασίου,  διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκ. Σαλαμέ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ότι  είχε ενδελεχή συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης.  Κατά τις ίδιες πηγές επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ για πολιτική λύση.

 

Επίσης, η Ελλάδα, κατόπιν και συνομιλίας του Ν. Δένδια με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζ.-Ι. ΛεΝτριάν, στήριξε την επανενεργοποίηση της επιχείρησης Sophia στη Μεσόγειο με διευρυμένη εντολή, ώστε να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σε αέρα και θάλασσα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top