Σφοδρή ενόχληση του τουρκικού ΥΠΕΞ από την πενταμερή του Καΐρου

Χαρακτηρίζει «εξωπραγματικά» τα επιχειρήματα της συνάντησης

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την έντονη ενόχλησή του εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την πενταμερή συνάντηση του Καΐρου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, η οποία τάχθηκε κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο και τη Λιβύη.    

Δένδιας: Ομοφωνία στην πενταμερή – Άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας  

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου,  το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει...  «εξωπραγματικά» τα επιχειρήματα που καταγράφονται στο ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης του Καΐρου!  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των πέντε ΥΠΕΞ βασίζεται σε καθόλα εξωπραγματικά επιχειρήματα. 

Λιβύη: Πενταμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ιταλίας-Γαλλίας

“Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητας είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προστίθεται ότι “αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους  στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο”. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής”. “Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της ‘Ελληνοκυπριακής  διοίκησης νοτίου Κύπρου’ προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων”, αναφέρει. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top