Ανησυχία στον ΠΟΥ από το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ιαπωνία

Έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα διεθνώς

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει εντοπιστεί στην Κίνα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Προειδοποιεί τα νοσοκομεία για νέο κοροναϊό

Οι εργαστηριακές εξετάσεις ενός 30χρονου άνδρα από τη νομαρχία Καναγκάουα, πολύ κοντά στο Τόκιο, έδειξαν πως έχει μολυνθεί από τον ιό. Ο άνδρας είχε ταξιδέψει στην κινεζική πόλη Βουχάν, όπου καταγράφεται ξέσπασμα κρουσμάτων πνευμονίας που πιστεύεται από νέο στέλεχος κοροναϊού, διευκρίνισε το υπουργείο. 

Ο νέος ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί με ταχύτητα σε διεθνές επίπεδο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι ο νέος ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί με ταχύτητα σε διεθνές επίπεδο, παροτρύνοντας τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο να επαγρυπνούν για την εμφάνιση κρουσμάτων του.

Το πρώτο κρούσμα εκτός της Κίνας ήταν στην Ταϋλάνδη, η οποία ασθενής τέθηκε σε καραντίνα. «Η Ταϊλάνδη εντόπισε έναν πρώτο ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό», ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης Ανουτίν Σαρνιβιρακούλ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια Κινέζα ηλικίας 61 ετών.

Τι είναι ο κοροναϊός

Οι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια με μεγάλο αριθμό ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο, κάποια στελέχη τους έχουν προκαλέσει μεγάλες επιδημίες, όπως ο Sars (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) και ο Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής).

41 κρούσματα πνευμονίας στην πόλη Βουχάν στην Κίνα

Συνολικά, 41 κρούσματα πνευμονίας έχουν καταγραφεί στην πόλη Βουχάν στην κεντρική Κίνα, τα οποία, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να οφείλονται σε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού.

Ένας νεκρός μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα, βέβαια, μόνο ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τους 41 ανθρώπους που νόσησαν στην Βουχάν, η οποία έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανόν να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο, είναι σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της μονάδας του ΠΟΥ πρωτοεμφανιζόμενων νόσων, Μαρία Φαν Κέρκχοβε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top