Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού "Turkstream"

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Τον αγωγό αερίου «Turkstream» εγκαινιάζουν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία οπωσδήποτε θα έχει λόγο σε κάθε πρότζεκτ της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια του αγωγού Τουρκικού Ρεύματος «Turkish Stream» τα οποία τέλεσε στον Κεράτιο της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν.

7 Ιανουαρίου: Με τον Τραμπ ο Μητσοτάκης, με τον Πούτιν ο Ερντογάν!

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ανέφερε ότι προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα συμβάλει θετικά στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Χουριέτ: Ξεκίνησε η κατασκευή του Turkish Stream

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για τη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το Τουρκικό Ρεύμα ιστορικό πρότζετκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με το εν λόγω πρότζεκτ θα μεταφέρεται φυσικό αέριο 31,5 δις κυβικών μέτρων εκ των οποίων τα 15,75 δις θα παραμένουν στην Τουρκία χωρίς να διαμεσολαβεί άλλη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον αγωγό TANAP, ο οποίος μεταφέρει επίσης φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 16 δις κυβικών μέτρων και στο μέλλον σχεδιάζουν να αυξήσουν τη μεταφορά σε 31 δις. 

Ερντογάν για συμφωνία με Λιβύη: Στέλνουμε στρατό σταδιακά στην περιοχή

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε παγκόσμιο κέντρο ενέργειας. Ως Τουρκία, οπωσδήποτε δεν επιδιώκουμε περιφερειακή ένταση και ποτέ δεν επιδιώκαμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «οι δραστηριότητές έρευνάς μας στην ανατολική Μεσόγειο για υδρογονάνθρακες έχουν μοναδικό στόχο την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Όπως επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία, κανένας σχεδιασμός στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας από διπλωματικής άποψης. Η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, οπωσδήποτε θα έχει λόγο σε κάθε πρότζεκτ της περιοχής», ανέφερε.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάση για την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας χρονολογούνται εδώ και 500 χρόνια, προσθέτοντας ότι λόγω της ισχυρής πολιτικής βούλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε μεγάλη ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Στόχος είναι να φτάσει ο εμπορικός όγκος από 300-400 δις δολάρια στα 100 δις δολάρια, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είπε ότι έχουν σπάσει ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού και οι αμοιβαίες επενδύσεις έφτασαν τα 10 δις δολάρια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου έφτασε σε ένα σημαντικό σημείο και ευχήθηκε ότι θα ολοκληρωθεί την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί. «Το Τουρκικό Ρεύμα θα είναι ένα από τα έργα σύμβολο της νέας εποχής», ανέφερε.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν

Για την κατάσταση στην περιοχή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν «έφτασε σε σημείο που δεν επιθυμούμε καθόλου», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να εκτονώσουμε την ένταση χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους της διπλωματίας αυτή την κρίσιμη περίοδο στην οποία παίζουν τα νταούλια του πολέμου».

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή ζητά ο Χαμενεΐ

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του αυτή την περίοδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μαζί με τους Ρώσους φίλους τους θα ξεπεράσουν αυτή την προβληματική περίοδο. 

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το Τουρκικό Ρεύμα δεν είναι σημαντική εξέλιξη μόνο για την Ρωσία και την Τουρκία αλλά και για τις χώρες της Ευρώπης.

Ανέφερε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς τοποθετήθηκαν δύο παράλληλες γραμμές στον βυθό της θάλασσας. Η κάθε μια μπορεί να μεταφέρει 16 δις κυβικά μέτρα, το βάθος του ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, μια εργασία που δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως είπε.

Ερντογάν για Συρία: «Τελευταία μέρα για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες»

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η πρώτη γραμμή μεταφέρει φυσικό αέριο από την δυτική Σιβηρία στην Τουρκία. Η δεύτερη γραμμή θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, την Βουλγαρία και την Ελλάδα μέσω Τουρκίας, ανέφερε. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα συμβάλει θετικά στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και θα διασφαλίσει την ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι το Τουρκικό Ρεύμα το οποίο θα διασφαλίσει τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε κέντρο ενέργειας. Το υποθαλάσσιο τμήμα 935 χιλιομέτρων του αγωγού αποτελείται από δύο γραμμές.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top