Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάση για την Τουρκία

«Επικίνδυνη απειλή για τη σταθερότητα η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη»

Μητσοτάκης, Νετανιάχου, Αναστασιάδης

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης για την Τουρκία, μετά το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Λιβύη.

Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν για την «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράφηκε η συμφωνία για τον East Med στο Ζάππειο

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο πως «η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top