Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν για την «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη

Καταδικάζει η Αίγυπτος την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Τραμπ και Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προειδοποιεί τον Τούρκο ομόλογό του ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στη Λιβύη.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Ερντογάν έγινε λίγες ώρες μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

To εν λόγω νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, η οποία και το καταψήφισε. 

Μέσω του νομοσχεδίου αυτού εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Είναι πλέον στο «χέρι» του Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Ο Λίβυος ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού αναρτά στα ελληνικά για «προδότες»

Τραμπ: «Η ξένη ανάμιξη στη Λιβύη περιπλέκει την κατάσταση»

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Αμερικανός και ο Τούρκος Πρόεδρος «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων».

Έντονη η αντίδραση της Αιγύπτου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο, αναφέρει ότι «η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».

Στην έντονη αντίδρασή της η Αίγυπτος τονίζει ότι «η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015».

Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top