Μπλόκο των ΗΠΑ στην Τουρκία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο με κυρώσεις

Τόσο για την εισβολή στη Συρία όσο και για την αγορά των S400 από τη Ρωσία

Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στην αμερικανική Γερουσία ενέκρινε - με ψήφους 18 υπέρ έναντι 4 κατά- κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας τόσο για την εισβολή στη Συρία όσο και για την αγορά των S400 από τη Ρωσία.

Προβλέπoνται κυρώσεις τύπου «πάγωμα περιουσιακών στοιχείων» σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ και ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Αλ Μπαϊράκ. Ακόμη, θα υπάρξει εμπάργκο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού για τα μαχητικά F-16 και για ανταλλακτικά.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Γερουσίας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στην Άγκυρα. 

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις. 

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Αρκετοί γερουσιαστές διαφώνησαν έντονα με το νομοσχέδιο 

Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό. 

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία. 

Πολλοί βουλευτές εξοργισμένοι για την αγορά των ρωσικών S-400

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι εξοργισμένοι για την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400, τα οποία θεωρούν απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι για τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.  

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις.  

«Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», τόνισε. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top