Ξεκίνησε η ιστορική δημόσια ακρόαση για την παραπομπή του Τραμπ

Τέιλορ: «Ενδιαφερόταν περισσότερο για τον Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία»

Η δημόσια ακρόαση του Τραμπ

Η πρώτη δημόσια ακρόαση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε, με το Κογκρέσο να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ιστορική διαδικασία, η οποία καταγράφεται καρέ καρέ από τις κάμερες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σταμάτησε την παράδοση αμερικανικής αμυντικής βοήθειεας στην Ουκρανία ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν;

Ο Τραμπ απειλεί με... «κρεμάλα» τον πληροφοριοδότη για το Ουκρανικό

Η ιστορική διαδικασία κάνει «πρεμιέρα» με την ακρόαση του  ανώτατου διπλωμάτη Μπιλ Τέιλορ, επιτετραμμένου  των ΗΠΑ στο Κίεβο, και του Τζορτζ Κεντ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών με ειδίκευση στην Ουκρανία. Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει και η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρία Γιοβάνοβιτς.

Οι δύο διπλωμάτες έχουν ήδη δώσει κατάθεση, κεκλεισμένων των θυρών, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν πρόσωπα του περιβάλλοντος του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αναγκάσουν την Ουκρανία να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αρμόδια για τις ακροάσεις είναι η Επιτροπή Πληροφοριών. Κάθε μάρτυρας έχει στη διάθεσή του 45 λεπτά για να κάνουν τις ερωτήσεις τους στους μάρτυρες. Μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι, άλλα μέλη της επιτροπής θα έχουν από πέντε λεπτά για να κάνουν καιεκείνοι τις δικές τους ερωτήσεις.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Απειλείται με καθαίρεση ο πρόεδρος

Αριστερά ο Κεντ και δεξιά ο Τέιλορ. Φωτογραφία: J. Scott Applewhite/Associated Press

Ο άνθρωπος που «καίει» τον Τραμπ

Ο Μπιλ Τέιλορ, ο οποίος παρουσιάζεται ως βασικός μάρτυρας, είναι το «δυνατό χαρτί» των «Δημοκρατικών» για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης ήταν πρέσβης την περίοδο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έκανε τη «συμφωνία με ανταλλάγματα» με την Ουκρανία. Ο ίδιος σε κατάθεσή του κεκλεισμένων των θυρών είχε πει για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ο Τραμπ είχε «παγώσει» οικονομική βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, διαμηνύοντας στον Ουκρανό Πρόεδρο πως θα λάμβανε τα χρήματα μόνο αν δεσμευόταν ότι θα αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπάιντεν.Παράλληλα υπάρχουν μηνύματα στα οποία ο Τέιλορ φέρεται να λέει στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ότι «είναι τρελό να στερούμε βοήθεια για την ασφάλεια, για μια πολιτική εκστρατεία».

«Ενδιαφέρεται περισσότερο για τον Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία»

Σήμερα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Τέιλορ προέβη σε νέες κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, αναφέροντας πως ο Τραμπ ενδιαφερόταν περισσότερο για την έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία.

Αν και η κατάθεση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου ήταν μια επανάληψη των όσων έχει ήδη πει σε ιδιωτική ακρόαση, ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για μια συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο στις 26 Ιουλίου.

Στη συνάντηση αυτή, ήταν παρών συνεργάτης του Μπιλ Τέιλορ, ο οποίος υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Σονταλντ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτούσε για «τις έρευνες» εις βάρος του Μπάιντεν, ενώ ο Σόντλαντ φέρεται να είπε στον πρόεδρο ότι «οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν».

Μετά το τηλεφώνημα, το μέλος του επιτελείου του Τέιλορ «ρώτησε τον Σόντλαντ ποιες ήταν οι σκέψεις του Τραμπ για την Οκυρανία».
Σύμφωνα με τον Τέιλορ, «ο πρέσβης απάντησε πως ο πρόεδρος Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο για τις έρευνες για τον Μπάιντεν».

Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι καταθέσεις των άλλων δύο μαρτύρων, όπως του Κεντ και της Γιοβάνοβιτς, που «δείχνουν» τη σκιώδη πολιτική που είχε εφαρμόσει ο Τραμπ στην Ουκρανία.

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Τα αστειάκια για να «σπάσει» ο πάγος

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι είναι οι πρώτοι που καταθέτουν στη διαδικασία της δημόσιας ακρόασης. Φωτογραφία: Jim Lo Scalzo/Associated Press

Τι απαντάνε οι «Ρεπουμπλικανοί»

Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι απλή, σαφής και χωρίς περιστροφές. Θα ισχυριστούν πως ο Τραμπ δεν πίεσε την Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνα κατά των πολιτικών αντιπάλων του, καθώς και ότι «πάγωσε» τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία επειδή είχε βάσιμες υποψίες για διαφθορά. Θα τονίσουν ακόμα πως στο τέλος αυτή η βοήθεια δόθηκε.

Παράλληλα αναμένεται να χαρακτηρίσουν τους μάρτυρες ως «γραφειοκράτες» που έχουν πολιτικά κίνητρα και έχθρα στο πρόσωπο του Τραμπ.

Στιγμιότυπα από την ιστορική διαδικασία. Φωτογραφία: Susan Walsh/Associated Press

Τι θα συμβεί στον Τραμπ;

Αν αποφασιστεί πως ο Τραμπ όντως άσκησε πίεση στην Ουκρανία για να υποβαθμίσει τον πολιτικό του αντίπαλο, το Σύνταγμα προβλέπει πως απλά θα χάσει τη δουλειά του. Αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ακροάσεις της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, η υπόθεση θα πάει στην  Επιτροπή Δικαιοσύνης, όπου ρόλο θα αναλάβουν οι δικηγόροι του Τραμπ.

Τέλος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να υπερασπιστεί τον αυτό του κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διαδικασίας στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Η Γερουσία είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά αν ο Τραμπ θα μείνει ή θα φύγει από το οβάλ γραφείο.

Ποιος είναι ο γιος του Μπάιντεν που ήθελε να «ξεμπροστιάσει» ο Τραμπ

Ποιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν βρεθεί στη θέση του Τραμπ

Μόνο δύο Πρόεδροι των ΗΠΑ οδηγήθηκαν σε δημόσια ακρόαση και αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία τους. Ο ένας ήταν ο Άντριου Τζόνσον και ο άλλος ο Μπιλ Κλίντον. Κανείς από τους δύο δεν απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο μετά το τέλος της διαδικασίας.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ; Όσο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη δηλώνει μέσω της εκπροσώπου του ότι «έχει συναντήσεις στο οβάλ γραφείο. Δεν το παρακολουθεί. Εργάζεται».

Νωρίτερα πάντως είχε φροντίσει μέσω του Twitter του να εκσφενδονίσει τα βέλη του στους Δημοκρατικούς, αναφέροντας πως μετέτρεψαν το πιο δυνατό εργαλείο της δημοκρατίας σε όργανο για να χτυπούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Όσο για τους μάρτυρες; Τους χαρακτήρισε «κατευθυνόμενους» και «διεφθαρμένους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top