«Νεκρή ζώνη» - Καστανιές: Ο τζιχαντιστής ζήτησε να απελαθεί στην Ελλάδα

Τουρκία: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τους στέλνουμε»

Στην Ελλάδα επέλεξε να απελαθεί ο τζιχαντιστής που περιμένει στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για τρίτη μέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο ίδιος ανέφερε βέβαια ότι βάσει του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μην τον δεχτεί αλλά και η Τουρκία να μην τον πάρει πίσω.

Από την Τουρκία στη «νεκρή ζώνη» στις Καστανιές τζιχαντιστής

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Σοζτζού, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει δικαίωμα επιλογής σε αυτό το άτομο να πάει σε τρίτη χώρα αν δεν θέλει να πάει στη δική του χώρα (ΗΠΑ)».

«Και αυτός ο τρομοκράτης ανάμεσα σε Ολλανδία ή Ελλάδα, επέλεξε την Ελλάδα. Εμείς ετοιμάσαμε το έγγραφο και τον απελάσαμε. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μην τον πάρει και δεν τον πήρε. Αλλά κι εμείς έχουμε δικαίωμα να μην τον πάρουμε πίσω» υπογράμμισε ο Τούρκος Υπουργός.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τους στέλνουμε»

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα μείνουν «στη μέση», ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι «ας αυξηθεί, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τους στέλνουμε».

Κάνουμε αυτό που προβλέπει η «συμφωνία Επανεισδοχής» με την ΕΕ

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού πρόσθεσε ότι στο κέντρο επανεισδοχής της Τουρκίας υπάρχουν 250 τζιχαντιστές, στις φυλακές της Συρίας που ελέγχει η Τουρκία 850 και στις τουρκικές φυλακές 1.180 τζιχαντιστές οι οποίοι είναι υπήκοοι 30 διαφορετικών χωρών. Όπως είπε με βάση τη «συμφωνία Επανεισδοχής» που έχει υπογράψει η Τουρκία με την ΕΕ και κάποιες από αυτές τις χώρες, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να στείλει τους τρομοκράτες αυτούς στις χώρες τους. «Κάνουμε αυτό που προβλέπει η συμφωνία», ανέφερε.

«Αυτοί που είναι στις φυλακές τους στέλνουμε με τη συνοδεία αστυνομίας, αλλά τους άλλους τους επιβιβάζουμε στο αεροπλάνο και τους στέλνουμε μόνους τους. Αυτό είναι δικαίωμά μας. Ακολουθούμε τις διαδικασίες βασιζόμενοι στις διεθνείς συμφωνίες», κατέληξε. 
Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για δεύτερη μέρα επέστρεψε ο τζιχαντιστής

Ο τζιχαντιστής στις Καστανιές - Αμερικανικής υπηκοότητας ιορδανικής καταγωγής

Το τουρκικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA αποκάλυψε χθες το όνομά του τρομοκρατή που παραμένει εδώ και τρεις μέρες στη νεκρή ζώνη στις Καστανιές. Λέγεται Muhammad Darwis B. Πρόκειται για Αμερικανό τζιχαντιστή, μέλος του Ντάες ,σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της τουρκικής τηλεόρασης. Το DHA μετέδωσε ότι το μέλος του Νταές που απελάθηκε στην Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν τον αποδέχτηκε, είναι αμερικανικής υπηκοότητας ιορδανικής καταγωγής.

Το DHA μετέδωσε ότι το πρώτο βράδυ ο τζιχαντιστής πέρασε τη νύχτα του σε αυτοκίνητο και του διασφαλίστηκε φαγητό και νερό, ενώ χθες το πρωί επέστρεψε στην ουδέτερη ζώνη. 

Με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top