Brexit: Ανένδοτος ο Τζόνσον- «Αγανακτισμένο» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δεν υπήρξε καμία πρόοδος» στις συνομιλίες μας, δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι

 

«Δεν υπήρξε καμία πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

EE:Ζητά από τον Τζόνσον να σταματήσει το «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών»

Brexit: Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα τελειώσουν εντός της εβδομάδας

Ο Τζόνσον προειδοποιεί Μακρόν: «Δε θα υπάρξει άλλη αναβολή του Brexit»

Ο Σασόλι τόνισε πως ο Τζόνσον έδωσε αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε αναφορικά με τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Εμείς (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δε συναινούμε σε μια συμφωνία που υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία (στο νησί της Ιρλανδίας) ή που θέτει σε κίνδυνο την κοινή μας αγορά» είπε ο πρόεδρος του ΕΚ με ανακοίνωσή του.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ή Συμφωνία του Μπέλφαστ υπογράφηκε το 1998 και θεωρείται ότι έδωσε τέλος στον «τριακονταετή πόλεμο» μεταξύ των εθνικιστών Ιρλανδών, που επιζητούσαν μία ενιαία Ιρλανδία, και των ενωτικών που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία αναπόσπαστο κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές για μια συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή: αναβολή ή καμία συμφωνία» υπογράμμισε ο Σασόλι.

Παράλληλα τόνισε πως ο Τζόνσον επίσης επαναδιατύπωσε στις συζητήσεις τη στάση του ότι δε θα ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Τζόνσον: Θέλω συμφωνία, όμως το «διαζύγιο» όπως και να ‘χει στις 31 Οκτωβρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ότι επιθυμεί ένα Brexit με συμφωνία, τόνισε εκπρόσωπος της Downing Street, έπειτα από τις συνομιλίες των δύο ανδρών στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την προτίμησή του για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μια συμφωνία. Υπογράμμισε ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και ένα λογικό συμβιβασμό που σέβεται τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής), την Ενιαία Αγορά και προβλέπει τη δημοκρατική συναίνεση στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η σύνδεση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με το Brexit έγκειται στο ότι η συμφωνία αυτή ρυθμίζει όχι μόνο το σύστημα αποκεντρωμένης διοίκησης της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και τις σχέσεις Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι εάν η Βρετανία δεν καταλήξει σε μια συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας και γι 'αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να συνεργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top