«Thomas Cook»: Στο πλευρό του ελληνικού τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση

«Μαύρη τρύπα» 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια είχε η εταιρεία

Thomas Cook

Μήνυμα στήριξης στον τουριστικό κλάδο μετά την κατάρρευση της «Thomas Cook» έστειλε ο Χάρης Θεοχάρης.

Όπως τόνισε, ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όχι μόνο τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και τους εργαζόμενους, όλους δηλαδή όσοι επηρεάζονται από την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου του κόσμου.

«Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείο Τουρισμού είναι από το πρωί σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Πρόκειται για τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πτώχευση της «Thomas Cook».

Πτώχευσε η Thomas Cook: Εγκλωβισμένοι 50.000 τουρίστες μόνο στην Ελλάδα

Στην τελευταία πτήση της Thomas Cook: Κλάματα και έρανος για το πλήρωμα

«Ομαλή η διαδικασία επαναπατρισμού»

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών -περίπου 30.000 υπολογίζονται αυτή τη στιγμή που μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπέρασαν τους 50.000- συνεχίζεται ομαλά. Όποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό».

Γερμανική DRV: « τα έξοδα διαμονής και επιστροφής των ταξιδιωτών»

Με ανακοίνωσή της η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV) ανέφερε πως η ασφαλιστική Zurich Insurance αναμένεται να καλύψει τα έξοδα των αεροπορικών πτήσεων και της διαμονής σε ξενοδοχεία όλων των ταξιδιωτών που είχαν «κλείσει» ταξιδιωτικό πακέτο με την «Thomas Cook» και παραθερίζουν ακόμη.

Μάλιστα καλεί τα ξενοδοχεία να μην «πιέζουν» τους ταξιδιώτες να καλύψουν τα έξοδά τους (υπό τον φόβο ότι δε θα πληρωθούν), καθώς αυτό το έχει αναλάβει η Zurich Insurance.

Πτώχευση Thomas Cook: «Φέσι» εκατομμυρίων για τον ελληνικό τουρισμό

Condor: H θυγατρική της Thomas Cook ζήτησε κρατική βοήθεια για να σωθεί

Μαύρη τρύπα πάνω από 3,1 δισεκ. λίρες είχε η Thomas Cook

Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας «Thomas Cook».

Μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης, η «Thomas Cook» τέθηκε σε καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης με αίτημα που κατέθεσε η εταιρία στο ανώτατο δικαστήριο.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση δρομολόγησε με επείγουσες διαδικασίες προς την υπηρεσία Πτωχεύσεων του υπουργείου Επιχειρήσεων, την έρευνα για τα αίτια που την οδήγησαν στην πτώχευση.

Όπως έγινε γνωστό, το ταξιδιωτικό πρακτορείο είχε μαύρη τρύπα στον οικονομικό ισολογισμό του, που ξεπερνούσε τα 3,1 τρισεκατομμύρια λίρες. Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πίτερ Φανκχάουσερ, σε κατάθεσή του ως μάρτυρας στο ανώτατο δικαστήριο.

Η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει πως ο CEO της «Thomas Cook» αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι εκτός από την «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό, η εταιρία είχε λάβει εφτά μη δεσμευτικές προσφορές για κάποια κομμάτια του συνολικού της έργου, τα οποία απορρίφθηκαν από το συμβούλιο και τους πιστωτές της Thomas Cook, επειδή δεν κρίθηκαν εμπορικά δικαιολογημένες.

Στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας προστίθενται και έξοδα που αποκαλύφθηκαν, όπως πάνω από 380 εκατομμύρια προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και πάνω από 270 εκατομμύρια σε άλλους εξωτερικούς προμηθευτές.

Όσο η κατάσταση της εταιρείας επιδεινωνόταν, τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, όπως ακυρώσεις πληρωμών, προκειμένου να προστατευτούν από απώλειες, επηρεάζοντας περαιτέρω τη ρευστότητα και την οικονομική κατάσταση του τουριστικού ομίλου.

Οι ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν επίσης έρευνες στους ελεγκτές και τους διευθυντές του τουριστικού ομίλου. O ανεξάρτητος φορέας για την διαφάνεια οικονομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, FRC, που επιβλέπει τους οικονομικούς ελεγκτές, ανακοίνωσε ότι θεωρεί επείγουσα υπόθεση την διερεύνηση της πτώχευσης της Thomas Cook, και εξέφρασε ανησυχίες για κάποιου είδους «εξαιρέσεις» που φαίνεται να υπάρχουν στους ισολογισμούς της εταιρίας, αλλά και για μπόνους που λάμβαναν οι διευθυντές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, οι τρεις τελευταίοι CEO της εταιρίας λάμβαναν μπόνους πληρωμών που ανέρχονταν στο ποσό των 35 εκατομμυρίων λιρών, σε διάστημα περίπου μίας δεκαετίας.
Ερωτήματα ακόμη που μένουν να απαντηθούν ήταν πώς διοικούταν η εταιρεία, οι λογιστικές πρακτικές της, οι αποζημιώσεις και η γενικότερη διαχείριση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top