Brexit: Καμπανάκι από Γιούνκερ για κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η αναστολή λειτουργίας της Βουλής

Ο Γιούνκερ και ο Τζόνσον

Το Brexit όχι μόνο άργησε τρία χρόνια στη Βρετανία, αλλά όσο περνά ο καιρός ο κίνδυνος της άτακτης εξόδου γίνεται ολοένα και πιο ορατός.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνέχισε σήμερα την ακροαματική διαδικασία για να εξεταστούν τα νομικά επιχειρήματα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και αυτών που προσέφυγαν εναντίον της μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε χθες, θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Το νωρίτερο που αναμένεται απόφαση είναι αργά αύριο Πέμπτη, αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Brexit: Οι απειλές για τους Έλληνες - Αγωνιούν φοιτητές και εργαζόμενοι

Με τον Χαλκ παρομοίασε τον εαυτό του ο Τζόνσον–Τι απαντά ο ηθοποιός

Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη την 10η Σεπτεμβρίου αφότου ο Τζόνσον ενημέρωσε επισήμως την βασίλισσα Ελισάβετ ότι χρειάζεται την παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την κατάθεση νέας νομοθετικής ατζέντας.

Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, αλλά αν ο Τζόνσον χάσει την υπόθεση στο δικαστήριο, δεν αποκλείεται να δώσει εντολή να επαναληφθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Τι θα γίνει αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία

Brexit: Τα σενάρια μετά το νέο «όχι» στον Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

«Καμπανάκι» Γιούνκερ για το Brexit

Mέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιεί πως «ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ αληθινός».

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ»,τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε πως «περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε». 

Τόνισε δε ότι δε θα έπρεπε να υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Φινλανδία: Πολύ πιθανή μία έξοδος χωρίς συμφωνία

Είναι πολύ πιθανό η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών η φινλανδή υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τίτι Τουπουράινεν.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα» είπε η Τουπουράινεν σήμερα μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης είτε όχι με τα άλλα 27 κράτη μέλη, κάτι που φρόντισε να επισημάνει και στον Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top