Τι θα γίνει αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία

Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες, μετά από έκκληση του κοινοβουλίου, κυβερνητικά έγγραφα σχετικά με την «Επιχείρηση Yellowhammer», κωδικό όνομα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Τι σημαίνει για τη Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Όπως αναγνωρίζει η κυβέρνηση, μία «εύλογη υπόθεση» για το τι θα συμβεί σε ένα «κακό σενάριο» περιλαμβάνει:

1)    Μιάμιση με δυόμιση μέρες καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ, που συνδέει τη Μεγάλη Βρετανία με την υπόλοιπη Ευρώπη, για τουλάχιστον τρεις μήνες
2)    Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος
3)    Ελλείψεις σε κάποια τρόφιμα
4)    Καθυστερήσεις στις εισαγωγές φαρμάκων
5)    Διαμαρτυρίες και πορείες, που μπορεί να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων
6)    Αναταραχές στους δρόμους και τις γειτονιές και εντάσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Αυτές είναι έξι μόνο από τις είκοσι σημαντικές συνέπειες ενός «no-deal Brexit» που αναγνωρίζει η κυβέρνηση στα έγγραφά της, που κρατούσε κρυφά μέχρι χθες.

Βρετανία: Εγκρίθηκε η πρόταση για δημοσιοποίηση εγγράφων για το Brexit

Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό, λέγοντας πως οι υποθέσεις αυτές αντιστοιχούν στο χειρότερο σενάριο, ενώ έγιναν στις 2 Αυγούστου, όταν υπουργοί μπλόκαραν τις προετοιμασίες για μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Τώρα, όπως λένε πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, οι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ έχουν δεσμευθεί και 2 δισεκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση της όποιας Brexit κρίσης.

Η αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη που αρνούταν να λάβει υπ΄ όψιν αυτές τις προειδοποιήσεις και να ενημερώσει το κοινό. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως είναι έτοιμος μόνο να ευνοήσει τους πλούσιους φίλους του. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης Τζόνσον με ιδιωτικά συμφέροντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top