Τι σημαίνει για τη Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Σύμφωνα με τον Guardian

Την ώρα που οι Βρετανοί έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προχωράει ακάθεκτος προς μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 

Τι σημαίνει όμως για τη Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τον Guardian; 

Στους δρόμους οι Βρετανοί κατά του πρωθυπουργού τους

1. Δαπάνη δισεκατομμυρίων για την προετοιμασία

Το Υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε άλλα £2,1 δισ. για να προετοιμάσει τη χώρα. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την «επιτάχυνση των προετοιμασιών στα σύνορα, την υποστήριξη της επιχειρηματικής ετοιμότητας και την εξασφάλιση της προσφοράς σημαντικών φαρμάκων».

Το Εργατικό κόμμα αποκάλεσε το σχέδιο ως «μια τρομερή σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων. Αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην κλείσει καμία συμφωνία και να δαπανήσει αυτά τα δισεκατομμύρια στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους ανθρώπους μας». 

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, δήλωσε ότι είχε «γίνει ο πρώτος αγοραστής ψυγείων παγκοσμίως» ως μέρος ενός σχεδίου για την αποθήκευση βασικών φαρμάκων.

2. Οι ουρές των φορτηγών στο Dover μπορεί να φτάσουν στο Maidstone ή και πιο μακριά

Σύμφωνα με την προσομοίωση του Imperial College, θα προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους εξαιτίας των καθυστερήσεων στο λιμάνι του Dover. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι δρόμοι να γεμίσουν σκουπίδια, τα παιδιά να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις, ενώ η ταφή των νεκρών θα γίνεται με δυσκολία. 

3. Η οικονομική ανάπτυξη θα «χτυπηθεί» σχεδόν κατά 10%

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι κατά 9,3% χαμηλότερη από ότι θα ήταν σε διαφορετικές συνθήκες. 

4. Ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες θα πληγούν

Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή θα καθιστούσαν τα βρετανικά εργοστάσια πολύ λιγότερο ελκυστικά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

5. Ετήσια έξοδα δασμού άνω των £6 δις για τις εξαγωγές

Η ανάλυση της Guardian έδειξε ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι βρετανικές εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληγούν από υψηλούς δασμούς 6 δις, ενώ θα ήταν πιθανό να επηρεαστούν και οι εισαγωγές αυξάνοντας το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό χωρίς ληφθεί υπόψιν η πρόσφατη πτώση της λίρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top