Απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις στην Αλαμπάμα: Θύελλα αντιδράσεων

Παίρνει διαστάσεις το #youknowme

διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γερουσίας της πολιτείας της Αλαμπάμα να απαγορεύσει με νόμο τις αμβλώσεις, ακόμα κι αν η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού. 

Το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κυβερνήτριας της πολιτείας δεν προβλέπει καμία απολύτως εξαίρεση, ούτε καν όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Οι δε γιατροί που κάνουν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 ως 99 χρόνια. 

Θύελλα αντιδράσεων

Η ανακοίνωση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου ξεσήκωσε ένα τσουνάμι αντιδράσεων από γυναίκες, γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. 

Μάλιστα στα social media χιλιάδες γυναίκες μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες όταν αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση και το #youknowme έχει γίνει viral.

Όλα ξεκίνησαν από την ηθοποιό και παρουσιάστρια Busy Philipps. Μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter η Philipps ζήτησε από τις γυναίκες να βγουν μπροστά και να μοιραστούν την ιστορία τους. 

«Μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν προχωρήσει σε άμβλωση. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν καμία που να έχει τερματίσει την εγκυμοσύνη της, αλλά #youknowme», έγραψε η Philipps και συνέχισε:

«Οπότε ας το κάνουμε: αν είσαι μία από αυτές τις τέσσερις γυναίκες μοιράσου την ιστορία σου και δώσε τέλος στην ντροπή. Χρησιμοποίησε το #youknowme και μοιράσου την αλήθεια σου».

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Το tweet της από την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωσε πάνω από 14.000 likes, ενώ χιλιάδες γυναίκες έχουν ήδη μοιραστεί την ιστορία τους. 

«Πιθανόν κάθεστε και σκέφτεστε ότι δε γνωρίζετε καμία γυναίκα που να έχει κάνει πρόσβαση, αλλά ξέρετε εμένα. Προχώρησα σε άμβλωση όταν ήμουν 15 ετών και σας το λέω αυτό γιατί ειλικρινά φοβάμαι πολύ για τις γυναίκες και τα κορίτσια αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο και να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας», είπε κατά τη διάρκεια της εκπομπής της, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. 

Πάντως, ενώ οι φωνές στα social media κατά του νομοσχεδίου της Αλαμπάμα ήταν πολλές, υπήρχαν και κάποιες γυναίκες που εξέφρασαν τη συμφωνία τους με αυτό. 

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι θα απορριφθεί από τα δικαστήρια, όμως ελπίζουν ότι θα περάσει από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά τις εφέσεις που θα ασκηθούν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top