Επιστροφή στην ηρεμία για Ισραήλ-Γάζα μετά την αιματηρή κλιμάκωση

Κατάπαυση του πυρός μετά τη σοβαρότερη έκρηξη βίας από το 2014

Κατάπαυση του πυρός

Η ηρεμία επανήλθε σήμερα στη λωρίδα της Γάζας χάρη στην κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τους Παλαιστινίους μετά τη σοβαρότερη από το 2014 έκρηξη βίας με το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται κάποια μακροπρόθεσμη διευθέτηση.


Οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από την ανατολή του ηλίου σήμερα που αρχίζει το ραμαζάνι, όπως έκαναν γνωστό δύο παλαιστίνιοι και ένας αιγύπτιος αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει την εκεχειρία 


Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ισραηλινή πλευρά, η οποία εν γένει επιφυλάσσεται να επιβεβαιώνει τέτοιες εκεχειρίες.
Όμως έπειτα από δύο ημέρες κλιμάκωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 23 άμαχοι και μαχητές στη λωρίδα της Γάζας και 4 άμαχοι στο Ισραήλ, οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο και τα ισραηλινά αντίποινα σταμάτησαν την ώρα που είχε αναφερθεί από τους αξιωματούχους για την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.


Σε μια ένδειξη αποκατάστασης της ηρεμίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την άρση όλων των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στους γειτονικούς στη Γάζα ισραηλινούς πληθυσμούς αμάχων. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, όμως τα μέτρα αυτά γενικά περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων ή προκαθορισμένα όρια στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Μεσολαβητής η Αίγυπτος


Η γειτονική Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής στη Γάζα, εκπόνησε μια συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ζητώντας να μην κατονομασθούν ένας αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που έχει την εξουσία στη Γάζα, ένας άλλος αξιωματούχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, που είναι η δεύτερη δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακο και ένας ακόμη ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ.

Αιγύπτιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας. 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, η συμφωνία που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύκτας έχει στόχο τη χαλάρωση του αποκλεισμού που επιβάλλεται από το Ισραήλ στη Γάζα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top