Η Ρουάντα θυμάται: 25 χρόνια μετά τη γενοκτονία που άλλαξε τη χώρα

Πάνω από 800.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν

ρουαντα γενοκτονια

Την τραγωδία που άλλαξε μία για πάντα τη χώρα θυμάται σήμερα η Ρουάντα, 25 χρόνια μετά τη γενοκτονία του 1994, που στοίχισε τη ζωή σε 800.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της φυλής Τούτσι.

Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες και η Ρουάντα έχει ανοικοδομηθεί σε όλα τα επίπεδα, οι μνήμες της φρίκης δεν έχουν σβηστεί.Τα τραύματα της γενοκτονίας ακολουθούν πιστά τόσο όσους την έζησαν αλλά και τους νέους.

Τα κρανιά μερικών μόνων απο τα θύματα της σφαγής στέκονται σε γυάλινο θόλο που βρίσκεται στην καθολική εκκλησία της περιοχής Nyamata. Από κάτω είναι το φέρετρο μίας γυναίκας που βιάστηκε και στη συνέχεια παλουκώθηκε. Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press

Η σημερινή ημέρα αποτελεί την έναρξη μιας εβδομάδας εκδηλώσεων αφιερωμένες στην τελευταία γενοκτονία του 20ου αιώνα και ενός πένθους 100 ημερών. Πρόκειται για μια περίοδο μνήμης ιδιαίτερα οδυνηρή για τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. 

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, ο 61χρονος Πολ Καγκάμε θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων με την κατάθεση στεφάνου και το άναμμα της φλόγας στο μνημείο Γκισόζι στο Κιγκάλι, όπου έχουν ταφεί περισσότερα από 250.000 θύματα της γενοκτονίας. 

Στη συνέχεια θα απευθύνει την καθιερωμένη του ομιλία και θα ηγηθεί μιας πορείας μνήμης προς το στάδιο Αμαχόρο («ειρήνη» στην τοπική γλώσσα), όπου θα πραγματοποιηθεί αγρύπνια. Στο στάδιο αυτό είχαν καταφύγει το 1994 χιλιάδες Τούτσι για να γλιτώσουν υπό την προστασία του ΟΗΕ από τη σφαγή.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν «πίσω» από αυτά τα κρανία. Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press

Πώς ξεκίνησε η σοκαριστική σφαγή στη Ρουάντα το 1994

Αφορμή για την έναρξη των σφαγών ήταν η δολοφονία το βράδυ της 6ης Απριλίου του 1994 του προέδρου της Ρουάντα Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που ανήκε στη φυλή των Χούτου, όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. 

Κατηγορώντας τους Τούτσι ότι ευθύνονται για την κατάρριψή του, την επομένη οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουάντα και η ακραία  πολιτοφυλακή των Χούτου Ιντεραχάμουε έδωσαν την εντολή για να ξεκινήσουν οι σφαγές. 

Μερικά μόνο από τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας. Είχαν ζητήσει καταφύγιο στην Καθολική Εκκλησία στην περιοχή Νyamata αλλά στο τέλος σφαγιάστηκαν. Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press

Υποκινούμενοι από τις αρχές και τα «μέσα ενημέρωσης του μίσους» πολλοί πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις άρχισαν να φονεύουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της φυλής Τούτσι σε όλη τη Ρουάντα.

Oι Χούτου που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σφαγή ή που θεωρούνταν φίλα προσκείμενοι στους Τούτσι επίσης φονεύθηκαν. Η γενοκτονία σταμάτησε όταν στις 4 Ιουλίου εισήλθε στο Κιγκάλι ο στρατός των ανταρτών Τούτσι Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας, με επικεφαλής των 36χρονο Πολ Καγκάμε. 

Ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντα των θυμάτων.Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press

Δυσαρέσκεια για την απουσία Μακρόν από τις εκδηλώσεις

Περίπου δέκα αρχηγοί κρατών αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ο μόνος μη Αφρικανός. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προσκληθεί, όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί εξαιτίας φορτωμένου προγράμματος. Η απουσία του προκάλεσε απογοήτευση στους κατοίκους της Ρουάντας, οι οποίοι ήλπιζαν ο Μακρόν να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία. 

Κρανία σε γυάλινες θήκες, φωτογραφίες και λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press

Η κυβέρνηση της Ρουάντας κατηγορεί το Παρίσι ότι ήταν συνεργός του καθεστώτος των Χούτου που ευθύνεται για τη γενοκτονία, ακόμη και ότι συμμετείχε ενεργά στις σφαγές, κάτι που οι γαλλικές αρχές αρνούνται. 

Η αντιπαράθεση αυτή δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρουάντας, αν και έχουν βελτιωθεί μετά την εκλογή Μακρόν, ο οποίος έχει κάνει δύο συμβολικές κινήσεις. Αρχικά ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις μνήμης ο βουλευτής Ερβέ Μπερβίλ, ο οποίος ανήκει στη φυλή Τούτσι και υιοθετήθηκε από οικογένεια Γάλλων το 1994. Επιπλέον ανακοίνωσε την Παρασκευή το άνοιγμα από μια επιτροπή ιστορικών «όλων των γαλλικών αρχείων» της περιόδου 1990-94, κάτι στο οποίο είχε δεσμευθεί τον Μάιο του 2018 έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Καγκάμε. 

Ένα μπουκέτο λουλούδια πάνω στα κρανία των θυμάτων. Ανάμεσά τους ήταν πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά.Φωτογραφία: Ben Curtis/ Associated Press
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top