Tραμπ σε στρατιωτικούς υπέρ του Μαδούρο: «Ρισκάρετε τη ζωή σας»

«Θα χάσετε τα πάντα»

βενεζουελα τραμπ

Ξεκάθαρη προειδοποίηση στους στρατιωτικούς που στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

«Ρισκάρετε τη ζωή σας και το μέλλον σας» τους είπε, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα η βοήθεια που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Σε ένα σαφές μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση «δε θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής. Θα χάσετε τα πάντα».

Ο Γκουαϊδό περιμένει τη βοήθεια των ΗΠΑ στις 23 Φεβρουαρίου

Γκουαϊδό VS στρατού στη Βενεζουέλα: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Παράλληλα εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη στήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ μιλώντας στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας που στηρίζουν Μαδούρο. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας. Αυτή η προσφορά σημαίνει να μην εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια και να μην καταφύγετε στη βία έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση».

Αν και τόνισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσινγκτον.

Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση η Βενεζουέλα

Τον τελευταίο μήνα, η χώρα της Λατινικής Αμερικής  βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, με τον κίνδυνο της στρατιωτικής κλιμάκωσης να παραμονεύει.

Μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου, η χώρα έχει χωριστεί στα δύο, με τον Μαδούρο να μην κάνει πίσω και να απαγορεύει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.

Βενεζουέλα: Έτοιμος να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ ο Γκουαϊδό

Μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο

Ωστόσο ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει την αποστολή της συστατικό του προσχήματος που αναζητεί η Ουάσινγκτον για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η ΕΕ προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η επαπειλούμενη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο, που κέρδισε δεύτερη θητεία πέρυσι, στις προεδρικές εκλογές που η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν φάρσα, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και μερικών ακόμη, καθώς και — το κρισιμότερο — τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. 

Τον Χουάν Γκουαϊδό από την άλλη, στηρίζουν οι ΗΠΑ, κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς τον έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας έως ότου γίνουν εκλογές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top