Γκουαϊδό VS στρατού στη Βενεζουέλα: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Τον κατηγορεί ότι εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

γκουαιδο βενεζουελα

Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» κατηγορεί τον στρατό της Βενεζουέλας ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, στρέφεται κατά των στρατιωτικών που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό, πρόεδρος της της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε πως οι στρατιωτικοί μετατρέπονται σε «δήμιους», ότι διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία», τόσο «με τις πράξεις τους», όταν «δολοφονούν» διαδηλωτές, όσο και «με τις παραλείψεις τους», όταν «εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια» να εισέλθει στο έδαφος της χώρας.

Πυρ και μανία ο Μαδούρο με την Ευρώπη μετά τη στήριξη στον Γκουαϊδό

Από την προηγούμενη Πέμπτη, τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε αποθήκες στην Κουκουτά, στην Κολομβία, κοντά σε μια γέφυρα που έχει αποκλειστεί από άνδρες του στρατού της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει μια «ανθρωπιστική κρίση» που είναι «κατασκευασμένη από την Ουάσινγκτον» με σκοπό να μπορέσει να «επέμβει» στη Βενεζουέλα. 

Χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας «πολιτικό σόου» και επιρρίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ την ευθύνη για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο

Nα στηρίξει τον Γκουαϊδό ζητά από τον στρατό η Ομάδα Της Λίμας

Τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της βιώνει η Βενεζουέλα

Αν και πρόκειται για μία χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, και μία από τις άλλοτε τις ισχυρότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, τα τελευταία χρόνια βιώνει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις και υπερπληθωρισμό. Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει από το 2015, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τελειώσει «η αρπαγή» της εξουσίας που προσάπτει στον Μαδούρο και για να «σωθούν ζωές», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα επανέλαβε χθες, πως αρνείται να διαπραγματευτεί με τον Μαδούρο:

«Σήμερα, ο χρόνος δεν κυλάει πια προς όφελός του. Η δημοκρατία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το μέλλον μας ανήκει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top