Βrexit: Αποκλείει νέο δημοψήφισμα η Τερέζα Μέι

Επιδιώκει νέες συνομιλίες με τους εταίρους της για το backstop

τερεζα μει

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών για τη συμφωνία του «διαζυγίου» και να κερδίσει τη στήριξή τους προσπαθεί η Τερέζα Μέι.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε ένα «δύσκολο προηγούμενο» και θα ενίσχυε τους εθνικιστές. 

Επίσης, σύμφωνα με τη Μέι, δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο η αναγκαία πλειοψηφία για να στηριχθεί μια τέτοια πρόταση.

Brexit: Πιο κοντά από ποτέ η αποχώρηση χωρίς συμφωνία

Ψάχνει λύσεις για το Brexit η Τερέζα Μέι

Αυξάνεται ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία - Ενημερώνει Βρυξέλλες η Μέι

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκε πως θα είναι πιο «ανοιχτή» με το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, σκοπεύει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να ξανασυζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους το θέμα του backstop ή αλλιώς «δίχτυ ασφαλείας».

To δίχτυ ασφαλείας έχει προταθεί ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Παρά τις αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, η Τερέζα Μέι τόνισε πως σχετικά με το backstop, απομένουν δύο σημαντικά ζητήματα.

«Ο φόβος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί παγιδευμένο για πάντα σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας και η ανησυχία ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει διαφορετική μεταχείριση σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα».

«Θέλω να συνεχίσω να συζητώ με τους συναδέλφους μου αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και με το DUP (το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση) για να δούμε πώς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να στηριχθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο», είπε η Μέι, προσθέτοντας πως «θα παρουσιάσω τα συμπεράσματα αυτών των συνομιλιών στην Ε.Ε».

Απίθανο να δοθεί παράταση μετά τις 29 Μαρτίου

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να μην αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως είναι προγραμματισμένο, τόνισε ότι είναι «πολύ απίθανο» να δοθεί μια παράταση, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας.

«Θα τιμήσουμε την εντολή του βρετανικού λαού και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο που θα είναι επωφελής για κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και για κάθε πολίτη της χώρας» είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε τέλος στους βουλευτές, ότι εγκαταλείπει το σχέδιο με βάση το οποίο εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία επί πέντε και πλέον χρόνια θα έπρεπε να καταβάλουν 65 λίρες έκαστος για να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά το Brexit.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top