Αυξάνεται ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία - Ενημερώνει Βρυξέλλες η Μέι

Ψάχνει μια συμβιβαστική λύση- "Αδύνατον" να εκπληρώσει έναν από τους όρους

Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενημερώσει τους εταίρους της για τις διαβουλεύσεις που έχει με την αντιπολίτευση. Απώτερος σκοπός της είναι να βρει έναν πολιτικό συμβιβασμό για τους όρους του Brexit. Παρόλο που ψάχνει μια συμβιβαστική λύση, έχει χαρακτηρίσει "αδύνατον" να εκπληρώσει έναν από τους όρους που θέτουν οι Εργατικοί.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαιτεί από τη Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Τουσκ 

«Συζήτησα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τα επόμενα βήματα εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» περιορίστηκε να αναφέρει σε ένα μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Γιούνκερ

«Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», είπε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Δεν υπάρχει πιθανότητα αναβολής του Brexit

Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.

Αυξάνεται ο κίνδυνος διαζυγίου χωρίς συμφωνία 

Την Τρίτη ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit που είχαν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές αυξάνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία. «Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», είπε.

Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Δε βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διορθωθεί» η Συμφωνία Αποχώρησης

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διαμήνυσε ότι δε βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διορθωθεί» η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι «πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. "Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο", τόνισε.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. «Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίου απέχει μόλις 10 εβδομάδες», υπογράμμισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top