«Στον αέρα» το Brexit μετά τη συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι

Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής

Δείτε στο video πώς αντέδρασε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αλλά και τα πρωτοσέλιδα των σημερινών βρετανικών εφημερίδων

Τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920, υπέστη η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας για το Brexit.

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας για το Brexit, προκαλώντας καταιγισμό εξελίξεων.

Η Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι αναμένεται να την ξεπεράσει και αυτή τη φορά. Αυτό που προς το παρόν έχει γίνει γνωστό, είναι πως η Μέι δεν παραιτείται και δε σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες.

"Όχι" στο Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Βουλευτίνα ανέβαλε την καισαρική της για να ψηφίσει για το Brexit

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να αναβληθεί το Brexit

Υπουργοί της κυβέρνησης, μιλώντας σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψαν ότι βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό έγινε γνωστό από πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.

Έτσι η 29η Μαρτίου 2019, που είχε δοθεί ως τελεσίγραφο στη Βρετανία για να βγει από την Ευρώπη, δεν είναι απίθανο να αναβληθεί.

Γιούνκερ: «Λυπάμαι… Αυξήθηκε ο κίνδυνος άτακτου Brexit»

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του αλλά και την εκτίμησή του, ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, με δήλωσή του κάλεσε τους Βρετανούς να αποσαφηνίσουν το συντομότερο τις προθέσεις τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν παρέλθει.

«Ο κίνδυνος μιας άτακτης απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε με την ψηφοφορία αυτής της βραδιάς. Ενώ δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ» τόνισε ο Γιούνκερ.

Nέο δημοψήφισμα ζητά η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (...). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

«Πικρή μέρα για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η χθεσινή ήταν μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη», αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.  «Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Μπρέξιτ είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ' όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.

Απογοήτευση και ανησυχία από τους σκανδιναβούς πολιτικούς

«Πολύ ατυχή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. «Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία. Και ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε ο Ράσμουσεν μέσω Twitter. «Επαφίεται τώρα στη βρετανική κυβέρνηση να προτείνει τον δρόμο που θα πάρουμε. Στο μεταξύ, θα εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για το Brexit χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top