Βουλευτίνα ανέβαλε την καισαρική της για να ψηφίσει για το Brexit

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει το Brexit

brexit βουλευτινα

Tην καισαρική της για χάρη της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit ανέλαβε η βουλευτίνα των Εργατικών, Τούλιπ Σιντίκ.

Η 36χρονη, που είναι και ανιψιά της πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Σεϊχ Χασίνα, υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε σήμερα στο χειρουργείο προκειμένου να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Ωστόσο το ανέβαλε για δύο ημέρες και έτσι με τη βοήθεια του συζύγου της, Κρις, αναμένεται να εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων με αναπηρικό αμαξίδιο.

 

 

«Αν ο γιος μου έρθει στον κόσμο μια ημέρα αργότερα απ' ό,τι μας έχουν συμβουλεύσει οι γιατροί, αλλά σε έναν κόσμο που θα προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για μια σταθερή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, τότε αξίζει τον κόπο να αγωνιστώ», δήλωσε η 36χρονη πολιτικός προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή της.

Συνήθως, οι βουλευτίνες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους ή έχουν μόλις γεννήσει μπορούν να βασιστούν σε ένα άτυπο σύστημα «αδελφοποίησης»: κάποιος από τους βουλευτές του αντίπαλου κόμματος, κατόπιν συμφωνίας, δεν ψηφίζει ώστε να «εξισορροπηθεί» το αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει διαπραγματεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη των Whip, των στελεχών των κομμάτων που επιβάλουν την κομματική πειθαρχία.

Μιλά στη Βουλή η Μέι πριν την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Η Σιντίκ είπε στην εφημερίδα Evening Standard ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα αυτό. Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος τους Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δεν είχε τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στην Τζο Σουίνσον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Στη συνέχεια όμως ζήτησε συγγνώμη και έκανε λόγο για «λάθος».

«Αν το σύστημα δεν τηρηθεί, δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα», εξήγησε η Σαντίκ.

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τη συμφωνία για το Brexit

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επικρίνει δριμύτατα τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit και ταυτόχρονα προειδοποιεί εναντίον των κινδύνων που συνεπάγεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ένα κείμενο που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη με 321 ψήφους έναντι 152, δηλαδή με διαφορά 169 ψήφων.

Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που προειδοποιεί ότι η συμφωνία την οποία έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες η Μέι, η αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, θα προκαλέσει ζημία στην οικονομική ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μειώσει την εσωτερική της ασφάλεια και θα υπονομεύσει τη διεθνή επιρροή της χώρας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε έπειτα από μια μαραθώνια, τριήμερη συζήτηση, καλεί επίσης τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να «απορρίψουν εμφατικά» το Brexit χωρίς συμφωνία.

Η νέα ήττα, σε επίπεδο κυρίως συμβολικό, για την κυβέρνηση της Μέι σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας κατά την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε το Λονδίνο με την ΕΕ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του εξ ονόματος της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης, ο Λόρδος Κιν του Έλι προέτρεψε τους βουλευτές να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε η Μέι, επιχειρηματολογώντας ότι το αντίθετο θα είναι χειρότερο και ότι οι βουλευτές πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Η Μέι θα ζητήσει και δεύτερη ψηφοφορία 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα απαιτήσει να διεξαχθεί «δεύτερη ψηφοφορία» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, παρότι οδεύει να υποστεί ιστορική ήττα στη σημερινή ψηφοφορία, έγραψε η εφημερίδα «The Sun» χθες.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ταχθεί απόψε με μεγάλη πλειοψηφία εναντίον της συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, εξέλιξη που θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από ένα χαοτικό διαζύγιο μέχρι την ακύρωση του Brexit.

Σύμφωνα με τη "The Sun", η κυβέρνηση της Μέι οδεύει να χάσει με τριψήφια διαφορά, να υποστεί την πιο βαριά ήττα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας, ενώ θεωρητικά απομένουν 73 ημέρες ώσπου το Brexit να γίνει πραγματικότητα.

Σύμμαχοι της πρωθυπουργού λένε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έτεινε στη Μέι χείρα βοηθείας , δηλώνοντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να κάνει επιπλέον παραχωρήσεις στην περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την πολιτική διακήρυξη, 

Στις παραχωρήσεις αυτές θα συμπεριληφθεί το να πειστεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ να μπει ημερομηνία λήξης στο λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Η ΕΕ διαβεβαίωσε τη Μέι ότι παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να βρει τρόπους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθεί σε εφαρμογή το backstop και ότι αυτή η υπόσχεση έχει νομικό βάρος.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Μέι συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει περαιτέρω παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να εγκριθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο. Συζήτησε επίσης με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ δύο φορές μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top