Μιλά στη Βουλή η Μέι πριν την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

«Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή καταστροφή για τη Δημοκρατία»

brexit τερεζα μει

«Αγώνα» δίνει η Τερέζα Μέι προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λίγο πριν οι βουλευτές της συνεχίσουν τη συζήτηση για την πολυπόθητη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το «Sky News».

Αύριο Τρίτη, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα την απορρίψει.

Η δήλωση της Τερέζα Μέι, που το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από «Συμπληγάδες», θα επικεντρωθεί σε νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop),- tην πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Στις 15 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για το Brexit

Παραμένει η Τερέζα Μέι: 200 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση μομφής

Ή Brexit ή καταστροφή για τη Δημοκρατία 

Σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit, η Μέι προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι αν αποτύχουν θα είναι κάτι το καταστροφικό για τη δημοκρατία ενώ μπορεί να υπάρξει και άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η ΕΕ αναμένεται να δώσει σε σημερινή επιστολή της νέες διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με το RTE News.

Η επιστολή αυτή θα αφορά το πιο επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ, το backstop. Σε αυτήν θα υποστηρίζεται ότι το δίχτυ αυτό ασφαλείας δεν είναι η λύση που προτιμάει η ΕΕ για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, ότι αυτό δεν υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε εντάσσεται σε οποιαδήποτε καλυμμένη προσπάθεια από την ΕΕ να «προσαρτήσει» τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτει το RTE.

Η Βρετανία θα παραδώσει επίσης την δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE, ενώ αναμένεται και η δήλωση της Μέι στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σημείωσε σήμερα ότι η προκαθορισμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι η Βρετανία να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν αυτή στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση θέλει η αποχώρηση να γίνει με μια συμφωνία, αλλά (η κυβέρνηση) θέλει επίσης να προετοιμαστεί και για μια (αποχώρηση) χωρίς συμφωνία αν δεν περάσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή θα είναι η προκαθορισμένη πολιτική (η αποχώρηση χωρίς συμφωνία)», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.   

«Δεν θεωρώ την έλλειψη συμφωνίας ως εθνική αυτοκτονία. Πιστεύω ότι η έλλειψη συμφωνίας θα ζημιώσει την οικονομία μας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατή η επιβίωση. Πιστεύω ότι η μη αποχώρηση της Βρετανίας είναι πολιτικά μια καταστροφή από την οποία μπορεί να μην ανακάμψουμε», κατέληξε.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top