Τα κατάφερε η 18χρονη που το έσκασε από την οικογένειά της – Έλαβε άσυλο

Πετά για Καναδά ώστε να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της

ασυλο 18χρονη καναδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 18χρονης από τη Σαουδική Αραβία, η οποία όρθωσε το ανάστημά της στη πατριαρχική οικογένειά της και το έσκασε για να γλιτώσει τη ζωή της.

Η Ράχαφ αλ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, μετά από την τεράστια διεθνή κινητοποίηση που υπήρξε, με τον ΟΗΕ να τη θεωρεί και επίσημα «πρόσφυγα», κατάφερε τελικά να πάρει άσυλο και πετά για τον Καναδά ώστε να ξεκινήσει μία νέα ζωή από την αρχή.

«Πρόσφυγας» για τον ΟΗΕ η 18χρονη που το έσκασε από τη Σαουδική Αραβία

Τι συνέβη τελικά με την 18χρονη που το έσκασε για να σώσει τη ζωή της

18χρονη το 'σκασε από τη Σαουδική Αραβία και τώρα κινδυνεύει η ζωή της

Η 18χρονη Κούνουν, που είχε το σθένος και τα κότσια να το σκάσει από την πατριαρχική της οικογένεια. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η 18χρονη θα επιβιβαστεί απόψε σε μια πτήση της αεροπορικής εταιρείας Korean Air για να μεταβεί από την Μπανγκόκ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Από εκεί θα πάρει άλλο αεροπλάνο που θα τη μεταφέρει στον Καναδά, εξήγησε ο επικεφαλής της ταϊλανδικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή.

Μερικές ημέρες μετά την οδύσσειά της. έτοιμη να αναχωρήσει για Καναδά. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τι έχει συμβεί με την 18χρονη

Η νεαρή κοπέλα είχε διαφύγει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζοντας ότι συγγενείς της την κακοποιούσαν και απειλούσαν να τη σκοτώσουν.

Πώς το έσκασε; Ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της στο Κουβέιτ, επιβιβάστηκε σε μια πτήση από το εμιράτο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ήθελε να φθάσει στην Αυστραλία και να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Αφού συνελήφθη μετά την είσοδό της στην ταϊλανδική επικράτεια, κατήγγειλε ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. 

H 18χρονη κλειδωμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για να μην την απελάσουν. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο ότι μέλη της οικογένειάς της θα τη δολοφονήσουν εάν εξαναγκαστεί να γυρίσει στο σπίτι της.

Μάλιστα κλειδώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Στόχος της ήταν να αποφύγει την απέλασή της από τις ταϊλανδικές αρχές.

Λίγο πριν την αναχώρησή της για τον Καναδά. Φωτογραφία: Αssociated Press

Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Twitter, κατάφερε να προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να αναλάβει δράση για το ζήτημα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Στα απελπισμένα της μηνύματα και video, έγραφε ότι οι άνδρες της οικογένειά της «θα τη σκοτώσουν», όπως έχουν απειλήσει, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διεθνείς πιέσεις, της επιτράπηκε να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top