Nεκρή κυβερνήτρια πολιτείας και ο σύζυγός της από συντριβή ελικοπτέρου

Τραγωδία με ζευγάρι πολιτικών στο Μεξικό

Τη ζωή τους έχασαν η κυβερνήτρια της πολιτείας Πουέμπλα στο Μεξικό και ο σύζυγός της, ομοσπονδιακός γερουσιαστής και πρώην κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη σε χωράφι με καλαμπόκι.

Ο θάνατος της η Μάρθα Έρικα Αλόνσο και του Ραφαέλ Μορένο Βάγιε, ήταν ακαριαίος.

Δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα στο σημείο του δυστυχήματος. Φωτογραφία: Pablo Spencer/Associated Press

Ο Μεξικανός Πρόεδρος έστειλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να «ερευνηθούν τα αίτια» του δυστυχήματος, τονίζοντας όλο νόημα, πως «θα πω την αλήθεια ό,τι κι αν είναι αυτό που έχει συμβεί».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μεξικανικών ΜΜΕ, ο χειριστής του ελικοπτέρου Agusta, ο συγκυβερνήτης του, καθώς και άλλος ένας άνθρωπος που πιστεύεται ότι επέβαινε σε αυτό, σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη, από ακόμη άγνωστη αιτία, σε χωράφι όπου καλλιεργείται καλαμπόκι, στην περιοχή Σάντα Μαρία Κορονάνγκο.

Tο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο.Φωτογραφία: Pablo Spencer/Associated Press

Η Αλόνσο είχε αναλάβει καθήκοντα πριν λίγες ημέρες

Τραγική ειρωνία; Η Αλόνσο είχε ορκιστεί και αναλάβει τα καθήκοντά της μόλις την 14η Δεκεμβρίου, αφού εκλογοδικείο επικύρωσε την νίκη της έπειτα από πολύμηνους ελέγχους εξαιτίας καταγγελιών περί νοθείας στις εκλογές του Ιουλίου.

Η Μάρθα Έρικα Αλόνσο

Ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο αξίωμα στην Πολιτεία Πουέμπλα, όπου ο σύζυγός της ήταν κυβερνήτης από το 2011 ως το 2017.

Το γεγονός ότι η Αλόνσο σκοτώθηκε μερικές ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της οδήγησε ορισμένους να εκφράσουν την υποψία σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως ο θάνατός της δεν ήταν δυστύχημα.

Ο σύζυγός της, ομοσπονδιακός γερουσιαστής και πρώην κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας. Φωτογραφία: Joel Merino/Associated Press

Αλλά και ο Βισέντε Φοξ, πρώην πρόεδρος του Μεξικού και σφοδρός επικριτής του νέου προέδρου, δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τον προβληματίζει η χρονική στιγμή που έγινε το δυστύχημα, μετά την ήττα του υποψήφιου κυβερνώντος κόμματος MORENA στην αναμέτρηση με την Αλόνσο.«Πρέπει να απαντηθεί κάθε αμφιβολία», επέμεινε ο Φοξ.

Σύμφωνα με το πολιτειακό Σύνταγμα, οι τοπικοί κοινοβουλευτικοί θα πρέπει τώρα να ορκίσουν έναν μεταβατικό κυβερνήτη πριν διοργανωθούν νέες εκλογές μέσα σε τρεις ως πέντε μήνες. Αναμένεται μεταβατικός κυβερνήτης να αναλάβει ο πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών Χεσούς Ροδρίγκες.

Αρκετοί μεξικανοί πολιτικοί έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους δύο ομοσπονδιακοί υπουργοί Εσωτερικών, το 2008 και το 2011. Αμφότεροι ήταν στελέχη του PAN, όπως η Αλόνσο και ο σύζυγός της.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top