Ινδονησία: Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στο Λομπόκ – Κατέρρευσαν κτίρια

Στους 319 οι νεκροί – Χιλιάδες οι τραυματίε

Νέα σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 319 ανθρώπους.

Ο σημερινός σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού, την ίδια περιοχή με αυτόν της Κυριακής. Το ινδονησιακό σεισμολογικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών.

Ινδονησία: Χιλιάδες τουρίστες εκκενώνουν τα νησιά μετά τον φονικό σεισμό

Σεισμός Ινδονησία

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του Λομπόκ έχοντας καταληφθεί από πανικό.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Ο απολογισμός αυξήθηκε στους 164 νεκρούς, τουλάχιστον (άλλοι) 1.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 156.000 έχουν εκτοπιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας, ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Εξαιτίας του σεισμού 6,9 βαθμών που έπληξε το νησί την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές, που προεξοφλούν ότι αυτός ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Σεισμός Ινδονησία

Κατατρομοκρατημένοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν κάτω από σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.

Σεισμός Ινδονησία

Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές που ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες.

Σεισμός Ινδονησία

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ: «ξεκάθαρα» ήταν «εξαιρετικά καταστροφικός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top