Ταϊλάνδη: Ο ήρωας της σπηλιάς είναι ένας 14χρονος πρόσφυγας

Τουλάχιστον τρία από τα παιδιά και ο προπονητής τους είναι απάτριδες

Δείτε στο video τις πρώτες εικόνες των παιδιών μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται αλλά και το νέο video από τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών και των δυτών μέσα στη σπηλιά που ήταν παγιδευμένα τα παιδιά

 

Τουλάχιστον τρία από τα αγόρια που διασώθηκαν από τη σπηλιά αλλά και ο προπονητής τους είναι απάτριδες.

Μεταξύ αυτών και ο 14χρονος ήρωας της σπηλιάς. Πρόκειται για τον Αντούλ Σαμ-ον, τον μόνο που γνώριζε αγγλικά και μπορούσε να συνεννοηθεί με τους διασώστες μεταφέροντας στη συνέχεια όσα του έλεγαν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

Η συμβολή του 14χρονου Αντούλ ήταν πολύ σημαντική παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση. Το αγόρι με καταγωγή από τη Μιανμάρ, έγινε πολύ νωρίς πρόσφυγας. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να το στείλουν στην Ταϊλάνδη ώστε να γλιτώσει από τις συγκρούσεις και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταϊλάνδη: Οι πρώτες εικόνες των αγοριών μέσα από το νοσοκομείο

Νέο βίντεο μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στον ήρωα γιατρό της Ταϊλάνδης

Ταϊλάνδη: Οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν τα 12 αγόρια από το σπήλαιο

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

Ο Αντούλ μιλά αγγλικά, ταϊλανδέζικα, βιρμανικά και κινέζικα.

Οι γονείς του που ζουν στη Μιανμάρ, τον επισκέπτονται συχνά στην Ταϊλάνδη, σε μια χριστιανική εκκλησία όπου φιλοξενείται αφότου μετανάστευσε από την πατρίδα του.

Σε ένα από τα πρώτα video μέσα από τη σπηλιά, λίγο αφού βρέθηκαν τα παιδιά, φαίνεται ο 14χρονος να ρωτά τους δύτες «τι μέρα είναι;». Και να τους λέει πως τα παιδιά πεινάνε. Ήταν άλλωστε ήδη 10 μέρες παγιδευμένα στη σπηλιά όταν τους βρήκαν.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΟΥΛ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

Τα παιδιά αυτά όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, έχουν ελάχιστα δικαιώματα και νομική προστασία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση, υποστηρίζουν ακτιβιστές

Ο άθλος της διάσωσής τους μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο, έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στα δεινά των απάτριδων παιδιών στη χώρα αυτή.

  • Δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες καμίας χώρας και συνήθως είναι φτωχά
  • Έχουν περιορισμένα δικαιώματα μετακινήσεων και εργασίας και περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορα προνόμια
  • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολείο και στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους
  • Συχνά στέλνονται σε βουδιστικούς ναούς ή σε καταφύγια της εκκλησίας επειδή οι γονείς τους θεωρούν ότι εκεί θα έχουν μια καλύτερη τύχη

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

Υπάρχουν περίπου 487.000 απάτριδες καταγεγραμμένοι από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, εκ των οποίων οι 146.269 είναι κάτω των 18, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να φθάνει τα τρία εκατομμύρια.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

Η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία αναφέρει τις νομικές υποχρεώσεις για την προστασία τους.

Η χώρα ωστόσο έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα σύστημα εντοπισμού των προσφύγων για να καταπολεμήσει τη διακίνηση των ανθρώπων και να αυξήσει την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και την καταγραφή της γέννησής τους.

Η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει την κράτηση των προσφυγόπουλων.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές που διασώθηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης δεν θα επωφεληθούν από την πρόσκληση που τους απηύθυνε η FIFA να πάνε στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Μουντιάλ, στις 15 Ιουλίου, γιατί θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν σήμερα Ταϊλανδοί γιατροί.

«Δε μπορούν να πάνε, θα πρέπει να μείνουν προς το παρόν στο νοσοκομείο», είπε ο Τονγκτσάι Λερτβιλαϊραταναπόνγκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αντικείμενο την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΑΜ ΛΟΥΑΝΓΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, απ΄όπου απεγκλωβίστηκαν 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί περίπου 17 ημέρες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι «μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο» για τη χώρα.

Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών που περιβάλλουν μια μικρή πόλη, την Μάε Σάι, στην επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιάνγκ Ράι, στα σύνορα με την Μιανμάρ (Βιρμανία).

Η περιοχή αυτή δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν διαθέτει πολλές τουριστικές δομές.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο εντός όσο και εκτός του σπηλαίου, για την ασφάλεια των τουριστών.

Δεν είναι σαφές αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο καθώς στην Ταϊλάνδη σημειώνονται συχνά πλημμύρες την εποχή των μουσώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Tαϊλάνδη παιδιά σπηλιά
 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top