Ταϊλάνδη: Οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν τα 12 αγόρια από το σπήλαιο

Πρωταγωνιστές στην επιχείρηση διάσωσης που δε θα ξεχάσει κανείς

Η διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη και οι διασώστες των μικρών αγοριών μετουσιώθηκαν σε μικρούς ήρωες που καταφέραν το ακατόρθωτο. 

Οι αξιωματούχοι που οργάνωσαν την επιχείρηση, την είχαν χαρακτηρίσει εξ αρχής «επικίνδυνη αποστολή», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι με το που βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος «Αγριόχοιρος» κατέρρευσαν οι αντλίες.

Σύμφωνα με τον Guardian στο σημείο επικράτησε πανικός, καθώς μέσα στον θάλαμο 3 του σπηλαίου βρίσκονταν τρεις Αυστραλοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση και είδαν ξαφνικά τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα. Όπως είπαν μάλιστα άκουσαν κραυγές και είδαν κράνη με φακούς να βγαίνουν από τα βαθύτερα σημεία του σπηλαίου. Σημείωσαν μάλιστα ότι αν αυτό είχε συμβεί νωρίτερα, η επιχείρηση θα είχε καταστροφική εξέλιξη. 

Στην επιχείρηση πήραν μέρος δύτες, ορειβάτες, σπηλαιολόγοι, γιατροί και άλλες ειδικότητες από την Ταϊλάνδη, αλλά και από όλο τον κόσμο που κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τα μικρά αγόρια που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου. 

Το BBC μάλιστα παρουσίασε τους άγνωστους ήρωες που κατάφεραν να βγάλουν από τη σπηλιά σώα τα αγόρια και τον προπονητή τους. 

John Volanthen και Richard Stanton

Ο John Volanthen ήταν ο πρώτος δύτης που κατάφερε την 1η Ιουλίου να προσεγγίσει το σημείο, όπου είχαν εγκλωβιστεί τα 12 αγόρια με τον προπονητή τους. Μαζί με τον Stanton είχαν κληθεί από τις αρχές της Ταϊλάνδης από τη Βρετανία για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους.

Richard Harris

O Richard Harris

Ο Richard Harris είναι ο γιατρός από την Αυστραλία, με πολυετή εμπειρία στις καταδύσεις, ο οποίος εξέτασε τα αγόρια στη σπηλιά κι έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Όπως έγινε γνωστός, ο Harris, αναισθησιολόγος στην ειδικότητα έχει ειδικευτεί στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. 

Οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης

Οι βατραχάνθρωποι της Ταϊλάνδης

Είναι οι πιο διάσημοι από τους διασώστες, οι οποίοι μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook ενημέρωναν για την εξέλιξη της επιχείρησης.  Τέσσερις από αυτούς, ανάμεσά τους ο γιατρός Pak Loharnshoon έμειναν εθελοντικά δίπλα στα παιδιά μετά τον εντοπισμό τους για να τα καθησυχάζουν. Ο Loharnshoon μάλιστα είναι εκείνος που φαίνεται σε βίντεο να βάζει ιώδιο στις πληγές των παιδιών. Μάλιστα οι τέσσερις αυτοί βατραχάνθρωποι ήταν οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν το σπήλαιο. 

Saman Gunan

Ο Saman Gunan

Ο Saman Gunan είναι ο 38χρονος πρώην βατραχάνθρωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης κι έχασε τη ζωή του όταν τοποθετούσε τους θύλακες οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής από έλλειψη οξυγόνου. Για τους Ταϊλανδούς θεωρείται ήρωας καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι χωρίς αυτόν ίσως η επιχείρηση να μην είχε ξεκινήσει ποτέ.

Ben Reymenants

Ο Ben Reymenants

Ο Βέλγος Ben Reymenants έχει σχολή καταδύσεων στα νησιά Πουκέτ και φέρεται να ήταν στην πρώτη ομάδα που εντόπισε τα παιδιά. 

Claus Rasmussen

Ο Claus Rasmussen

Ο Δανός Claus Rasmussen που ζει για χρόνια στην Ταϊλάνδη έχει εργαστεί για χρόνια σε σχολές καταδύσεων και βοήθησε με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην επιχείρηση διάσωσης. 

Mikko Paasi

O Mikko Paasi

Ο Φινλανδός Mikko Paasi ειδικεύεται στις τεχνικές καταδύσεις. Στις 2 Ιουλίου οπότε και εντοπίστηκαν τα παιδιά, η σύζυγός του ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι του έκανε δώρο για την όγδοη επέτειο γάμου τους ένα εισιτήριο για την περιοχή όπου βρισκόταν το σπήλαιο.

Ivan Karadzic

O Ivan Karadzic

Ο Ivan Karadzic από τη Δανία, ήταν ο δύτης που αποκάλυψε ότι τα παιδιά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στην επιφάνεια έπαιρναν κάποιο φάρμακο για να μην πανικοβληθούν καθώς τα 12 μικρά αγόρια θα έπρεπε να κολυμπήσουν και να κάνουν κατάδυση ενώ δεν είχαν καμία επαφή με το υγρό στοιχείο.

Erik Brown

O Eric Brown

Τέλος ο Καναδός Erik Brown έκανε αρκετές καταδύσεις μέσα σε 9 ημέρες συμμετοχής στην επιχείρηση διάσωσης και βρέθηκε συνολικά 63 ώρες στο σπήλαιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top