Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τα πρώτα παιδιά - Τέλος η επιχείρηση για σήμερα

Η συγκλονιστική φωτογραφία των δυτών πριν τη δύσκολη επιχείρηση

Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε ο πλανήτης την επιχείρηση απεγκλωβισμού των αγοριών από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η πρώτη διάσωση. Τέσσερα παιδιά κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οι σπηλαιοδύτες, αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι έξι ήταν τα διασωθέντα παιδιά. Για σήμερα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού. Η επόμενη θα ξεκινήσει σε 10 ώρες. 

Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι και τα άλλα δύο με ασθενοφόρο. 

Νωρίτερα,ο κυβερνήτης έκανε γνωστό ότι τα δύο πρώτα αγόρια απεγκλωβίστηκαν εννιά ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης και έπονταν ακόμη δύο. 

Στο σημείο έχουν σπεύσει ειδικοί απ΄όλο τον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Λάος και Μιανμάρ) ενώ πολυεθνικές εταιρίες έχουν προσφέρει ειδικό εξοπλισμό.

Παιδιά Ταϊλάνδη

Συγκλονιστική φωτογραφία: Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού ανέβασαν στο Facebook μια φωτογραφία στην οποία έχουν τα χέρια τους ενωμένα και γράφουν: "Eμείς απο την Ταϊλάνδη αλλά και άλλοι άνδρες από τις διεθνείς δυνάμεις θα σας βγάλουμε και θα επιστρέψετε σπίτι!"

ΣΉΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σήμερα καθώς δεν παίρνει άλλη αναβολή.

Τα 12 αγόρια (11-16 ετών) και ο προπονητής τους, είχαν «χαθεί» μέσα σε ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων.

Αυτές τις δυο εβδομάδες οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντλήσουν το νερό από το σπήλαιο, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Παιδιά Ταϊλάνδη

Ο καιρός ωστόσο δεν είναι σύμμαχός τους. Από τις επόμενες ώρες αναμένεται μουσώνας στην περιοχή. Η σφοδρή κακοκαιρία με τις ισχυρές καταιγίδες θα διαρκέσει δυο εβδομάδες και αν οι διασώστες δεν καταφέρουν να βγάλουν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες τα παιδιά, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο.

Οι κίνδυνοι πολλοί. Για έναν έμπειρο δύτη, απαιτούνται 11 ώρες συνολικά για να φτάσει και να επιστρέψει από τα παιδιά: 6 ώρες για να πάει και 5 ώρες για να επιστρέψει, λόγω των ισχυρών ρευμάτων και των δύσκολων υποβρύχιων περασμάτων.

Παιδιά Ταϊλάνδη

Η αρχική σκέψη των ειδικών ήταν να αφήσουν τα παιδιά μέσα στη σπηλιά μέχρι να περάσει η περίοδος των βροχών, κάτι που μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και μήνες. Ωστόσο κρίθηκε παρακινδυνευμένη.

«Σήμερα είναι η ιδανική μέρα για να μπουν στη σπηλιά. Αλλιώς θα χαθεί η ευκαιρία» δήλωσε ο υπεύθυνος συντονισμού της επιχείρησης διάσωσης.

Παιδιά Ταϊλάνδη

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΞΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδεμένοι σ' ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης. 

Παιδιά Ταϊλάνδη

Στο διάστημα αυτό των 11 ωρών θα πρέπει να περπατήσουν, να κολυμπήσουν και να καταδυθούν και όλα αυτά στο απόλυτο σκοτάδι με μόνο «σύμμαχό» τους τα σχοινιά για να τους υποδεικνύουν τον σωστό δρόμο.

Κάθε αγόρι θα συνοδεύεται από δυο δύτες που θα μεταφέρουν επίσης το οξυγόνο του.

Η πιο δύσκολη διαδρομή είναι το σημείο «T-Junction» περίπου στα μισά του «δρόμου». Είναι τόσο στενό που οι δύτες θα πρέπει να βγάλουν τις μάσκες τους για να το περάσουν.

Παιδιά Ταϊλάνδη

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ;

Τα αγόρια που χάθηκαν στις σπηλιές ήξεραν την περιοχή πολύ καλά. Πιστεύεται ότι μπήκαν μαζί με τον προπονητή τους στο δίκτυο σπηλαίων στις 12 Ιουνίου μετά από την προπόνησή τους στο ποδόσφαιρο ώστε να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός από τα αγόρια. Είχαν πάρει μαζί τους μόνο τα πολύ βασικά από τροφή.

Ωστόσο φαίνεται πως μπήκαν πολύ μέσα στο σπήλαιο και χάθηκαν.

Παιδιά Ταϊλάνδη

Σαν να μην έφτανε αυτό, η βροχή πλημμύρισε όλες τις πιθανές εξόδους διαφυγής.

Από τη μέρα που τους βρήκαν οι διασώστες, δύτες του πολεμικού ναυτικού τους πηγαίνουν τροφή, νερό, οξυγόνο, φακούς και ιατρική βοήθεια.

Παιδιά Ταϊλάνδη

Μάλιστα τα παιδιά κατάφεραν ακόμα και να στείλουν γράμματα στους γονείς τους όπου τους λένε να μην ανησυχούν καθώς και ότι ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σπίτι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top