"Εγκλήματα πολέμου": Δέκα μνημεία που καταστράφηκαν σε συγκρούσεις

Απόψε στο Star η ταινία "Άνδρες Μνημείων"

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μια επίλεκτη ομάδα Συμμάχων επιφορτισμένη από τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ πηγαίνει στη Γερμανία και να διασώσει καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τους Ναζί και να τα επιστρέψει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. 

Την ώρα που το Γ΄ Ράιχ κατέρρεε και με την εντολή ο γερμανικός στρατός να καταστρέψει τα πάντα, οι «Άνδρες των Μνημείων», όπως αποκαλούνταν, επτά διευθυντές μουσείων, επιμελητές και ιστορικοί τέχνης που δεν έχουν ιδέα από όπλα, καλούνται να πάρουν μέρος σε έναν αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί η καταστροφή 1.000 χρόνων πολιτισμού. 

Η ταινία «Άνδρες Μνημείων» που θα προβάλει σήμερα το Star στις 22:00, είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τον George Clooney, τον Matt Damon και τον Bill Murray. 

Με αφορμή την ταινίαδείτε τα δέκα σημαντικότερα μνημεία που καταστράφηκαν από πολέμους:

Ο Τάφος του Ιωνά στο Ιράκ

Το μνημείο βρίσκεται έξω από τα τείχη της αρχαίας Νινευή. Θεωρείται ότι εκεί είναι ο τάφος του Ιωνά. Αρχικά ήταν χριστιανική εκκλησία και κατόπιν μετατράπηκε σε τζαμί. Το 2014 ο ISIS κατέστρεψε ολοσχερώς το μνημείο.

Η Αρχαία Παλμύρα Συρία

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων, όπως το Ναού του Ηλίου, τους τετράγωνους επιτάφιους πύργους 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών.  Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, ο ISIS κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της αρχαίας πόλης, προκαλώντας ανυπολόγιστη πολιτισμική καταστροφή. 

Οι Βούδες του Μπαμιάν Αφγανιστάν

Οι Βούδες του Μπαμιάν ήταν δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα, ύψους 53 μέτρων που βρίσκονταν στις πλαγιές ενός λόφου στην κοιλάδα του Μπαμιάν. Και τα δύο ανατινάχθηκαν από τους Ταλιμπάν τον Μάρτιο του 2001. 

Τα θερινά ανάκτορα του Πεκίνου

Χτίστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα, αρχές 19ου  στο Πεκίνο και αποτελούσαν την αρχική κατοικία των μελών της δυναστείας των Κινγκ. Καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον Βρετανικό και Γαλλικό στρατό το 1860 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου. Σήμερα έχει αναστηλωθεί πλήρως και έχει μετατραπεί σε ένα όμορφο πάρκο, που πλημμυρίζει από επισκέπτες καθημερινά. 

Το Μνημείο της Ειρήνης στη Χιροσίμα

Σχεδιάστηκε από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Jan Letzel και χτίστηκε το 1915. Υπέστη όμως σημαντικές ζημιές όταν αμερικανικά αεροσκάφη εκτόξευσαν την πρώτη ατομική βόμβα το 1945. Τα συντρίμμια του έχουν διατηρηθεί και σήμερα και αποτελούν μέρος του Πάρκου Ειρήνης. Το 1996 το πάρκο συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Κόβεντρι

Στα μέσα Νοεμβρίου του 1940 το Κόβεντρι της Αγγλίας ισοπεδώνεται κατά τη διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ που χτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα καταστράφηκε ολοσχερώς, με τον πύργο και τους εξωτερικούς τοίχους να μένουν ανέπαφοι. Το 1962 ο ναός αναστηλώθηκε πλήρως.

Η Όπερα της Μάλτας

Η Βασιλική Όπερα στη Βαλέτα της Μάλτας άνοιξε επίσημα το 1866 και ήταν ένα από τα κτίρια σύμβολο της πόλης. Καταστράφηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 και το 2013 άνοιξε και πάλι τις πύλες της ως Pjazza Teatru Rjal πλέον, ένα ανοιχτό θέατρο δίπλα στα συντρίμμια της εμβληματικής όπερας. 

Η Γέφυρα Στάρι Μοστ – Βοσνία Ερζεγοβίνη

Η γέφυρα Στάρι Μοστ χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και ήταν ένα κόσμημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Με μήκος 30 μέτρα και ύψος 27, η γέφυρα προκαλούσε δέος σε όλους τους ταξιδιώτες. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, οι κροατικές δυνάμεις ανατίναξαν τη γέφυρα, η οποία κατέρρευσε. Η γέφυρα ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε ξανά στις 23 Ιουλίου 2004 ως σύμβολο συμφιλίωσης και αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2005.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης – Κάιρο

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κάιρο φιλοξενούσε πάνω από 100.000 εκθέματα από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα  πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης μέχρι που ένας βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Καΐρου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και στο μουσείο. Η Unesco και οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια, ύψους 100.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα για την ανοικοδόμηση του μουσείου. 

Ο Ναός του Χριστού στο Greyfriars

Χτίστηκε μεταξύ 1687 και 1704 για να αντικαταστήσει τη μεσαιωνική εκκλησία που καταστράφηκε από φωτιά το 1666. Και ο νέος ναός όμως είχε την ίδια τύχη, καθώς βομβαρδίστηκε από τους Ναζί. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασίστηκε να μην ξαναχτιστεί ο ναός και σήμερα αποτελεί έναν όμορφο κήπο με τριαντάφυλλα που θυμίζει τον εξωτερικό χώρο του παλιού ναού. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top