Προκάλεσε η Ρωσία το Brexit και το δημοψήφισμα της Καταλονίας;

Έρευνες δείχνουν πιθανή εμπλοκή του Κρεμλίνου στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης

Ανάμειξη Ρωσίας σε Brexit και δημοψήφισμα Καταλονίας

Μετά το σκάνδαλο και το χάος που ξέσπασε στις ΗΠΑ με την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του Νοεμβρίου 2016, είναι η σειρά της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 400 ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter πιστεύεται ότι προέρχονται από την Αγία Πετρούπολη και ποστάρουν δημοσιεύματα υπέρ του Brexit.

Διαβάστε επίσης: Alert: Φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που συνυπάρχουν ειρηνικά με τους τζιχαντιστές έδωσε η Ρωσία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν 419 λογαριασμούς που τους διαχειρίζονταν από τη Ρωσική Εταιρεία Διερεύνησης Διαδικτύου (IRA), προσπαθώντας να επηρεάσουν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικό θρίλερ με ΗΠΑ και Ρωσία! Δήλωση-απειλή από τον Λαβρόφ

Η IRA έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο και, μέσω των posts της, επιχειρούσε να ενισχύσει το αντιισλαμικό αίσθημα μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Westminster πέρυσι τον Μάρτιο, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία μιας κοπέλας με μαντήλα που προσπερνάει έναν τραυματία και που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης: Οι εξελίξεις με ΗΠΑ και Ρωσία θυμίζουν εποχή ψυχρού πολέμου – Τι ζήτησε η Γερμανία

O Damian Collins, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ κι Αθλητισμού, που ερευνά το ζήτημα των fake news, δήλωσε ότι η ρωσική υπηρεσία φαίνεται να προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία και να την αποσταθεροποιήσει πολιτικά. «Πρέπει να δούμε αν η Ρωσία ‘έχτισε’ μια αρχιτεκτονική με χιλιάδες λογαριασμούς που μας βομβαρδίζουν με ψευδείς ειδήσεις» είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά. «Πρέπει να καταλάβουμε πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει κάτι τέτοιο τη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης: Για γκολφ ο Τραμπ... για ψάρεμα ο Πούτιν- Κάνουν διακοπές οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Όπως γράφει ο Guardian, τουλάχιστον 419 τέτοιοι λογαριασμοί tweetαραν για το Brexit συνολικά 3.468 φορές, κυρίως μετά το δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης: Πιθανή «ρωσική εμπλοκή» στην διεξαγωγή του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Φόβοι για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας κυριεύουν και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τη Δευτέρα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, ισχυρίστηκε ότι οι μισοί λογαριασμοί του Twitter που προσπάθησαν να αμβλύνουν το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας προέρχονται από τη Ρωσία κι ένα 30% από τη Βενεζουέλα. Ακόμα, υπάρχει η ανησυχία ότι η Ρωσία ενδεχομένως επηρέασε τις εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top