Πιθανή «ρωσική εμπλοκή» στην διεξαγωγή του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Πιθανή «ρωσική εμπλοκή» στο δημοψήφισμα στην Καταλονία

Πιθανή «ρωσική εμπλοκή» στην προώθηση του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην Καταλονία, θα ερευνήσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ισπανίας, μαζί με τις υπηρεσίες πληροφοριών, μετά από καταγγελίες αρχισυντάκτη της ισπανικής εφημερίδας EL Pais, αποκάλυψε στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Τύπο για τις εξελίξεις στην ισπανική αυτή επαρχία.

Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο έκανε λόγο για αναμόχλευση μιας «ξεπερασμένης κατάστασης», από τον Πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, λόγω «οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων τα οποία ήθελε να καλύψει, επικαλούμενος έναν παλαιάς κοπής υπερεθνικισμό».

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αποσχιστικές εξελίξεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης σε περίπτωση που το δημοψήφισμα των Καταλανών πετύχει το στόχο του.

Αυτή τη φορά θα υπάρξουν νομικές συνέπειες μετά τη διεξαγωγή του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στην Καταλονία, προειδοποιεί η ίδια πηγή. Υπενθύμισε ότι την πρώτη φορά που η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή την ιδέα (του δημοψηφίσματος - που είναι παράνομο κατά το σύνταγμα της χώρας) ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν κινήθηκε νομικά εναντίων των παραβατών και προτίμησε το διάλογο.

Προειδοποίησε όμως ότι «αυτή τη φορά δεν θα γίνει το ίδιο και θα υπάρξουν νομικές συνέπειες». Προειδοποίησε ότι «στην Ισπανία υπάρχουν ανεξάρτητοι δικαστές, δεν είμαστε μπανανία».

Σημείωσε δε ότι ο τοπικός πρωθυπουργός εκλέχθηκε χωρίς να έχει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ατζέντα και στο πρόγραμμά του κατά την εκλογή του. Είπε δε ότι "στην Καταλονία έγιναν 35 δημοκρατικές εκλογές απο το 1975 και οι Καταλανοί είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν, όπως θα την έχουν και στο μέλλον".

Τόνισε δε ότι «θα πρέπει να γίνουν εκλογές και να μιλήσει νόμιμα ο λαός και να εκφραστεί η σιωπηρή πλειοψηφία». Υπενθύμισε ότι στη χώρα τον Βάσκων «δεν θέλουν πια να ακούσουν για την ΕΤΑ, τη βία και τον αποσχιστικό εθνικισμό». Τόνισε δε ότι το σύνταγμα της χώρας έχει υπερψηφιστεί από όλες τις τοπικές κυβερνήσεις και αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ όλων.

Η πηγή που έχει άμεση γνώση της κατάστασης στην Ισπανία και είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο, τόνισε ότι το μόνο κόμμα που στηρίζει το δημοψήφισμα είναι οι Ποδέμος. Υπενθύμισε δε ότι οι Ποδέμος ελέγχονται για χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα και ένα μέλος του προεδρείου τους χρειάστηκε να παραιτηθεί.

Η πηγή τόνισε ότι δεν έχει σήμερα στα χέρια της αποδείξεις με τη νομική έννοια του όρου για το αν και κατά πόσο υπάρχει και δάκτυλος της Ρωσίας πίσω από τους Ποδέμους, αλλά είπε πως το θεωρεί «πιθανό».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις «κατηγορίες για την αντιμετώπιση τύπου- Φράνκο» προς τους Καταλανούς εθνικιστές, τις απέρριψε κατηγορηματικά και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων

Παρέπεμψε δε στους θεσμούς, το σύνταγμα της χώρας και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Για το μέλλον δεν απέκλεισε δημοκρατικές συζητήσεις για το σύνταγμα την λειτουργία των τοπικών κυβερνήσεων και των λοιπών κανόνων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top