Καταλονία alert: Βουτιά 15% στον τουρισμό μετά το δημοψήφισμα

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο συγκαλεί ο Ραχόι

Καταλονία: Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός

Σε ελεύθερη πτώση είναι ο τουρισμός στην Καταλονία σύμφωνα με τον «Guardian», μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Μόλις δυο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, ο Χοσέ Λουίς Θορέντα, αντιπρόεδρος της τουριστικής ένωσης Exceltur, δήλωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Καταλονία μειώθηκε κατά 15% τις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λήξη τελεσιγράφου: Η Ισπανία αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας - Ο Ραχόι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη αλλά και στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζώη σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών.

Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου ανήμερα του δημοψηφίσματος προκαλώντας σοκ μετά την ωμή αστυνομική βία για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, πέρυσι η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους.

Ο Θορέντα πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής», κυρίως για τους ξένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πτώση της τάξης του 20% θα αντιπροσώπευε απώλειες περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Exceltur δήλωσε ότι η υποχώρηση περιορίζεται στην Καταλονία και δεν παρατηρείται μείωση στην υπόλοιπη Ισπανία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία μας είδαν ακυρώσεις κρατήσεων διότι αναβάλλονται συνέδρια», δήλωσε ο Αλφόνσο ντελ Πόγιο, αντιπρόεδρος της Meliá Hoteles Internacional. Η Meliá έχει οκτώ ξενοδοχεία στην Καταλονία, πέντε στη Βαρκελώνη και είδε οι κρατήσεις να μειώνονται κατά 4% μετά την 1η Οκτωβρίου. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα για όσους εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο Ντελ Πόγιο.

Ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βαρκελώνη, που έχει αρκετά καταστήματα εστίασης αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 30-40% και ο κόσμος ακυρώνει μέχρι τον Ιανουάριο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου.

«Απασχολούμε 350 άτομα και εδώ στη Βαρκελώνη αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα οικονομικό τσουνάμι. Αλλά όταν το λέω αυτό στον κόσμο, μου λένε ότι αν δεν μου αρέσει, να μετακομίσω στη Μαδρίτη».

Η Βαρκελώνη είναι η μεσογειακή πρωτεύουσα της κρουαζιέρας αλλά αυτό το μήνα δύο πλοία επέλεξαν να δέσουν στη Βαλένθια. Η πόλη είναι επίσης ένας από τους βασικούς προορισμούς για συνέδρια αλλά η πολιτική κατάσταση οδήγησε στην ακύρωση τουλάχιστον ενός μεγάλου συνεδρίου.

«Σίγουρα είδαμε μια επιβράδυνση στις κρατήσεις, καθώς και κάποιες ακυρώσεις, σε μια από τις περιόδους με την υψηλότερη κίνηση», δήλωσε ο Τζέιμς Μπλικ, συνιδρυτής της Devour Tours, που προσφέρει πακέτα γαστρονομικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία.

«Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε ένδειξη αστάθειας...τίτλοι ειδήσεων, εικόνες και βίντεο με την αστυνομία και τους ψηφοφόρους να συγκρούονται την 1η Οκτωβρίου είναι προφανώς αρκετές για να αποθαρρύνουν  ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ευτυχώς, ως τουρίστες, γενικώς έχουμε βραχεία μνήμη και μόλις επιστρέφει η σταθερότητα, επιστρέφει και ο τουρισμός».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top