Λήξη τελεσιγράφου: Η Ισπανία αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας - Ο Ραχόι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο

Πουτζδεμόν: Προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση επιλέξει την καταστολή θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:04

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία, μετά τις νέες «απειλές» του Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος διεμήνυσε πως αν η Ισπανία δεν δεχτεί τον διάλογο τότε θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ, ΔΕΞΙΑ Ο ΜΑΡΙΑΝΟ ΡΑΧΟΪ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ώρα μηδέν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – Επίσημες ανακοινώσεις κάνει η Μαδρίτη

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίεες, ο Μαριάνο Ραχόι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο, στο οποίο θα αποφασιστεί και επίσημα η αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζδτεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

 Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Να σημειώσουμε, πως το άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, επιτρέπει την έναρξη των διαδικασιών που απαιτούνται και επιτρέπουν στην κεντρική κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο οποιασδήποτε από τις 17 ημι-αυτόνομες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Καταλονίας.

Στο Υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα κατά της Καταλονίας, τα οποία στη συνέχεια θα σταλούν στη Βουλή προκειμένου κατ΄αυτόν τον τρόπο να προστατευτεί το γενικό συμφέρον όλων των Ισπανών.

Να τονίσουμε επίσης, πως ο εν λόγω νόμος (δηλαδή η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος), δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ εδώ και 40 χρόνια, από τότε που αποκαταστάθηκε δηλαδή η δημοκρατία, μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.

Αφού η Ισπανική κυβέρνηση καθορίσει ποια μέτρα θα λάβει εναντίον της Καταλονίας, στη συνέχεια θα πρέπει να τα υποβάλλει προς ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να πάρουν και επίσημη έγκριση.

Αν και η παράταξη του Ραχόι είναι αρκετή για να «περάσουν» τα μέτρα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει κάνει συζητήσεις και με την αντιπολίτευση, προκειμένου κατ΄αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει μεγαλύτερη στήριξη.

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Η ανεξαρτησία, οι απειλές για άρση της αυτονομίας και το μέλλον της Ισπανίας

 

ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ: ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΚΗΡΥΞΩ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδτεμόν ενημέρωσε την ισπανική κυβέρνηση με επιστολή που έστειλε λίγο πριν τη λήξη του τελεσιγράφου, ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top