Φόβοι για νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα! Καρέ-καρέ η άσκηση προσομοίωσης πολέμου

Η απάντηση της Νότιας Κορέας στον Κιμ Γιονγκ Ουν-Πρώτη ανάρτηση: 04-09-2017 11:33

Νέα κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή μετά την επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ.

Ως απάντηση, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης χτυπήματος στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κόρεας, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους – εδάφους και μαχητικά F 15.

Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της χθες. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια.»

Καρέ-καρέ η άσκηση της Νότιας Κορέας: 

 

Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ισχύος 50 κιλοτόνων, δήλωσε από την πλευρά του ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκρεατικού υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

 «Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόνους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βομβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους έναντι της Β. Κορέας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ χθες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. «Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνομιλία ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τίλερσον, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

 

*φωτο, βίντεο: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top