Ο Χάρβει «έπνιξε» το Τέξας, σκότωσε ανθρώπους, κατέστρεψε κόπους χρόνων σε λίγες ώρες – Πάει στους πληγέντες ο Τραμπ

Θα χρειαστούν πολλά λεφτά για να γίνουν όλα όπως πριν, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι πλημμύρες της τροπικής καταιγίδας «Χάρβεϊ» παρέλυσαν το Χιούστον του Τέξας, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Χιλιάδες Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ αναμένονται ακόμη χειρότερες βροχοπτώσεις, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr.  Ο τυφώνας Χάρβεϊ που έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα αναμένεται να παραμείνει στον Κόλπο του Μεξικού για πολλές μέρες ακόμη.

Δείτε επίσης: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Τέξας! Σαρώνει ο τυφώνας Χάρβεϊ

Δείτε επίσης: Δύο οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ! Σε άθλιες συνθήκες οι πολίτες

Δείτε επίσηςΟ τυφώνας Χάρβει "σβήνει" το Τέξας - Άνθρωποι ετοιμάζονται για τον θάνατο - Εικόνες Αποκάλυψης

Χιλιάδες άνθρωποι στο Χιούστον και σε άλλες περιοχές της αμερικανικής πολιτείας αναγκάστηκαν να ανέβουν σε ταράτσες και οροφές αυτοκινήτων για να γλιτώσουν από τα νερά. 

Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 ατόμων στο Τέξας από χθες Κυριακή. Μάλιστα, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αναμένεται να στεγασθούν προσωρινά σε καταφύγια, ενώ με αίτημά του ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα ζητά να κηρυχθεί και η εκεί πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη.

Οι πληγέντες από την θεομηνία είναι εκατομμύρια. Η κατάσταση θυμίζει Νέα Ορλεάνη, όταν η πόλη επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα.

Ποτάμια έχουν φουσκώσει σε πρωτοφανή επίπεδα και όπως λένε πολλοί κάτοικοι αυτό που τους κρατάει όρθιους είναι η πίστη και η θετική τους σκέψη.  «Καμιά προετοιμασία δεν είναι αρκετή, όταν συνειδητοποιείς ότι πρόκειται να χάσεις τα πάντα», λένε κάποιοι.

Οι πληροφορίες για τους νεκρούς είναι συγκεχυμένες. Αμερικανικά, ιταλικά και αγγλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ το γαλλικό πρακτορείο για τρεις.

Σχολεία, αεροδρόμια και κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, που έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεκάδες δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Γέφυρες γκρεμίζονται, δρόμοι ανοίγουν στα δύο. Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε ακόμη και περιοχές που απέχουν περισσότερα από 240 χιλιόμετρα από το Χιούστον.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πάει στους πληγέντες ο Τραμπ – Θα χρειαστούν πολλά λεφτά για να γίνουν όπως πριν οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε σήμερα Δευτέρα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ θα είναι πολύ «δαπανηρές» και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει για το θέμα αυτό με το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ετοιμάζεται να κάνει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ εξήρε τις αρχές του Τέξας για τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τα θύματα σε πλημμυρισμένες περιοχές στο Χιούστον και στα περίχωρα της αμερικανικής μεγαλούπολης, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις χωρίς προηγούμενο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Συζητάμε με το Κογκρέσο. Όπως γνωρίζετε θα είναι μια πολύ δαπανηρή κατάσταση», είπε ο Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Τέξας αύριο Τρίτη. Αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο, ενώ ενδέχεται να κάνει έναν ενδιάμεσο σταθμό στη Λουιζιάνα, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Στο μεταξύ μια εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Πολ Ράιαν, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα βοηθήσουν τους πληγέντες από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

«Θα βοηθήσουμε αυτούς που επλήγησαν από αυτή την τρομερή καταστροφή. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να υποβληθεί επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση για (να εκταμιεύσει ομοσπονδιακούς) πόρους», ανέφερε η ΆσΛι Στρονγκ, εκπρόσωπος του Ράιαν.

ΒΙΝΤΕΟ AP - ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top