Βενεζουέλα: Εκλογές με αίμα και χάος- Ακόμα 2 νεκροί

Προκλητικός ο Μαδούρο!

Οι πολίτες της Βενεζουέλας προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι αλλά και το μποϋκοτάζ της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, άλλοι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Στο αίμα βάφονται οι εκλογές για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, που ήθελε και πέτυχε να διεξαχθούν σήμερα στη Βενεζουέλα ο Πρόεδρος Μαδούρο.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων φέρεται να βρίσκονται δυο πολιτικοί, ένας υποψήφιος για τη νέα Συνέλευση και ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα "El Universal" ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δεν υποχωρούν στη θέληση του Μαδούρο. Στην πόλη Κουενικουία, καλυμμένοι με κουκούλες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε εκλογικό υλικό. Το ίδιο έγινε και στην πόλη Ουρένα. Η επέμβαση των αστυνομικών οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις.

Ο βιολιστής Γουίλι Αρτέγκα, 23 ετών, ο οποίος έπαιζε τη μουσική του εθνικού ύμνου στους δρόμους του Καράκας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από κυβερνητικούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν με το βιολί του. Οι φωτογραφίες του από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε κυκλοφόρησαν στα social media.

Ο νεαρός μουσικός δηλώνει πως δεν θα σταματήσει αυτό που κάνει, παρά τα δακρυγόνα, το ξύλο και τις πλαστικές σφαίρες που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά. «Φυσικά θα συνεχίσω γιατί αυτή είναι μια υπόσχεση που έκανα, η οποία δεν υποστηρίζεται μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις» λέει ο ίδιος.

Οι σημερινές εκλογές, πάντως, γίνονται εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, με εκατό και πλέον νεκρούς, μποϊκοτάζ της διαδικασίας από την αντιπολίτευση και παρά τη διεθνή κατακραυγή. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 70% του λαού της χώρας δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 545 μέλη της νέας κοινοβουλευτικής συνέλευσης της χώρας, που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Ο πρόεδρος Μαδούρο θέλησε να απαλλαγεί από την προηγούμενη Βουλή, επειδή η πλειοψηφία της  υποστήριζε την αντιπολίτευση. Τώρα δηλώνει σίγουρος για την επικράτηση των δικών του υποψηφίων κι επιτίθεται κατά του Αμερικανού ομολόγου του.

«Ο κύριος αυτοκράτορας Ντόναλντ Τραμπ, όταν άκουσε για την Συνταγματική Συνέλευση, ρώτησε: "τι είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο στην Βενεζουέλα" και κανείς δεν του εξήγησε. Θα είναι η μεγαλύτερη Συνταγματική νίκη στην ιστορία της Βενεζουέλας!» είπε προκλητικά.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις και φυλακίσεις όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top