Σε εξέλιξη η δίκη των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ – Οι κατηγορίες, τα μπαλόνια και η κατακραυγή

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Δίκη της "Τζουμχουριέτ"

Δεκαεπτά στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" δικάζονται στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούμενοι για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 43 χρόνια, ωστόσο οι κατηγορίες περί «στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων» κάθε άλλο παρά σαφείς και τεκμηριωμένες είναι!

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση "Τζουμχουριέτ" είναι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού αλλά και ο προκάτοχός του, Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο εξόριστος στη Γερμανία. Όπως εξομολογήθηκε στην Deutsche Welle, με αφορμή το ξεκίνημα της δίκης στην Κωντινούπολη, «έχω χάσει τη χώρα μου, τη δουλειά μου, την εφημερίδα μου, την οικογένειά μου, το σπίτι μου, τα πάντα. Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου».

Τον Μάιο του 2015, όταν ο Τζαν Ντούνταρ ήταν ακόμη αρχισυντάκτης, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες φορτηγών που βρίσκονταν καθοδόν από την Τουρκία προς τη Συρία και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν και όπλα που προορίζονταν, όπως πιθανολογείται, για αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία. Οι αποκαλύψεις της Τζουμχουριέτ εξέθεσαν την κυβέρνηση. Ο Τζαν Ντούνταρ και ο τότε ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ είχαν κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Ντούνταρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

Σήμερα οι 17 κατηγορούμενοι της Τζουμχουριέτ κατηγορούνται μεταξύ άλλων για στήριξη του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική ηγεσία κατηγορεί για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί στήριξης τρομοκρατών ο Τζαν Ντούνταρ επισήμανε στην DW ότι «σύμφωνα με την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική είναι τρομοκράτης. Ένα tweet ή ένα άρθρο που δεν της αρέσουν αρκούν για να σε χαρακτηρίσει αμέσως τρομοκράτη».

Η δίκη για την υπόθεση Τζουμχουριέτ προκαλεί πάντως διεθνή κατακραυγή. 

Από τις 8.00 το πρωί της Τρίτης, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα έξω από το δικαστήριο Τσάλαγιαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η δίκη των  δημοσιογράφων. Σύνθημά τους «Ελευθερία στους δημοσιογράφους, δικαιοσύνη».

Ο κόσμος έξω από το δικαστήριο φωνάζει, «οι δημοσιογράφοι θα βγουν, θα γράψουν πάλι» και αφήνει πολύχρωμα μπαλόνια να πετάξουν στον ουρανό.

Μια ομάδα συνδικαλιστών ξεκίνησε πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας στο Σισλί μέχρι το δικαστήριο κρατώντας πανό που έγραφε «Η Τζουμχουριέτ δεν θα σιγήσει».

Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μπροστά από το δικαστήριο άνοιξαν πανό που έγραφαν «Αμέσως τώρα δικαιοσύνη», «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Της ανταποκρίτριας του Star, στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου – Με πληροφορίες Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top