Γαλλία: Εγκαταλείπει το σοσιαλιστικό κόμμα ο πρώην Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλς

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν

Γαλλία: Εγκαταλείπει το σοσιαλιστικό κόμμα ο πρώην Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, επιβεβαίωσε το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι εγκαταλείπει το σοσιαλιστικό κόμμα και δεν απέκλεισε την εισχώρηση του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, «Δημοκρατία Εμπρός».

«Ενα μέρος της πολιτικής μου ζωής τελειώνει, εγκαταλείπω το σοσιαλιστικό κόμμα ή το κόμμα με εγκαταλείπει» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την εκ νέου είσοδο του στην γαλλική εθνοσυνέλευση.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια του Star στη Γαλλία, ο Βαλς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχώρησης του στο κόμμα του Μακρόν. «Θα δούμε μέσα στην ημέρα. Δεν θα βρεθώ μέσα σε μια κοινοβουλευτική ομάδα όπου θα υπάρχουν ασάφειες ή που δεν θα ψηφίσει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» είπε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως εκτιμά πιθανή την συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική ομάδα που έχει την πλειοψηφία στην γαλλική εθνοσυνέλευση.

Την ίδια ώρα ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, εμβληματική εικόνα της γαλλικής δεξιάς, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική.

«Ήρθε η στιγμή για να αποσυρθώ απο την πολιτική», δήλωσε ο 68χρονος πολιτικός υπογραμμίζοντας πως εγκαταλείπει τα 3 χρόνια που του απομένουν ως γερουσιαστής. «Η νέα πολιτική γενιά παίρνει την χώρα στα χέρια της και αυτό είναι χαρμόσυνο» τόνισε ο Ραφαρέν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΕΛ ΒΑΛΣ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ

Ο Βαλς, υπήρξε 21ος Πρωθυπουργός της Γαλλίας από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 5 Δεκεμβρίου του 2016, επι προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

Nα υπενθυμίσουμε, πως στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016, ο Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει στο γαλλικό λαό πως «αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος ώστε να ανανεώσω την εντολή μου».

Αντιμέτωπος με πολύ χαμηλά ποσοστά, με την δημοφιλία του στο ναδίρ, και με τη Γαλλία να βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω της τρομοκρατίας, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είχε χαρακτηριστικά δηλώσει πως «ο κόσμος, η Ευρώπη και η Γαλλία, αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις κατά την διάρκεια της προεδρίας μου. Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές περιστάσεις, ήθελα να διατηρήσω την εθνική συνοχή», αναφερόμενος στις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια τον Ιούλιο του 2015 και στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και στους πυροβολισμούς στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» μήνες πριν τις παραπάνω τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ολάντ είχε μάλιστα τονίσει τους σοβαρούς κινδύνους που έρχονταν, και είχε προειδοποιήσει για την απειλή του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λε Πεν.

Στα παραπάνω τότε, τον είχε υποστηρίξει ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε πει πως «ο πρόεδρος πήρε μια θαρραλέα απόφαση».

ΔΕΝ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΑΛΣ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ

Σήμερα οι σχέσεις του πρώην Προέδρου και του πρώην Πρωθυπουργού είναι… πιο ψυχρές και από τον πάγο. Οι δυο πρώην πολιτικοί σύντροφοι δεν μιλιούνται.

ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE που παρουσίασε τα νούμερα ανεργίας της Γαλλίας για το μήνα Μαϊο, η ανεργία παρουσίασε αύξηση κατά 0,6% τον Μάιο και πλέον βρίσκεται στο 9,6%.  Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 22.300.

Ο Μακρόν θέλει να ρίξει αυτόν τον αριθμό στο 7% μέχρι το 2022 με μεταρρυθμίσεις στα εργατικά και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα ποσοστά της τελευταίας έρευνας, το 13,46% των ανέργων είναι κάτω των 25 ετών, το 50,905 είναι γυναίκες και το 43,69% ψάχνουν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top