ΠΕΘΑΝΕ ο Αμερικανός φοιτητής που ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ στην Β. Κορέα- Το θυμωμένο μήνυμα του Τραμπ

Ο 22χρονος έπεσε σε κώμα λίγο μετά τον επαναπατρισμό του

O 22χρονος Ότο Γουόρμπιερ, ο Αμερικανός φοιτητής που κρατούνταν στη φυλακή της Βόρειας Κορέας επί 17 μήνες, τελικά έφυγε από τη ζωή. Αν και πριν από λίγες ημέρες είχε απελευθερωθεί, η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο κακή που δεν άντεξε και κατέληξε χθες, Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ο 22χρονος είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα 15 χρόνων για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία», από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας. Στις 13 Ιουνίου επαναπατρίστηκε, μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ. Όταν έφτασε στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, μετά την απελευθέρωσή του, έπεσε σε κώμα. Ήταν αδύνατον να μιλήσει και να αντιδράσει, εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης.

Η οικογένεια του Γουόρμπιερ ανέφερε ότι «η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών σιγούρευσε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από την θλιβερή που βιώσαμε σήμερα».

Ο νεαρός Ότο συνελήφθη τον Γενάρη του 2016 στην Πιονγιάνγκ, με την κατηγορία ότι έκλεψε ένα προπαγανδιστικό πόστερ. Η δίκη του διήρκησε λιγότερο από μία ώρα. 

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο 22χρονος έπαθε αλλαντίαση, βαριά δηλητηρίαση που προκαλείται από τις τοξίνες ενός βακτηρίου. Ισχυρίστηκαν ότι τον απελευθέρωσαν για «ανθρωπιστικούς λόγους», εξαιτίας της κατάστασής του. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο Όττο έχει εκτεταμένη απώλεια εγκεφαλικού ιστού, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να αιματώνεται σωστά για ένα μεγάλο διάστημα, αν και δεν έχει εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη δηλητηρίασης στον οργανισμό του.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια Γουόρμπιερ εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «η Μελάνια κι εγώ εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Όττο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό για έναν γονιό από το να χάσει ένα παιδί».

Πρόσθεσε ότι τέτοιες τραγωδίες τον κάνουν πιο αποφασισμένο ώστε «να εμποδίσουμε τέτοιες τραγωδίες, το να πέφτουν αθώοι πολίτες στα χέρια τέτοιων καθεστώτων, που δεν σέβονται τους νόμους ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν ξανά τη βιαιότητα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας καθώς θρηνούν το νέο του θύμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 17 πολίτες των ΗΠΑ έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία 10 χρόνια, με τους τρεις από αυτούς να κρατούνται μέχρι σήμερα.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top