ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ η κυβερνοαπειλη! Παραμένει ο κίνδυνος εξάπλωσης του κακόβουλου λογισμικού

Σε συναγερμό οι αρχές παγκοσμίως

Γιγαντώνεται η κυβερνοαπειλή από την πρωτόγνωρη επίθεση με κακόβουλο λογισμικό που εκδηλώθηκε την Παρασκευή.

Η κυβερνοεπίθεση χτύπησε 100.000 οργανισμούς σε τουλάχιστον 150 χώρες, αριθμός που πιθανόν να αυξηθεί σήμερα, που οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τους υπολογιστές τους.

«Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.. Το εύρος παγκοσμίως είναι άνευ προηγουμένου. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 200.000 θύματα σε τουλάχιστο 150 χώρες», δήλωσε αξιωματούχος της Europol.

Το κακόβουλο λογισμικό Wannacry έδρασε σαν νευροτοξίνη στον κυβερνοχώρο. Και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας προειδοποιεί ότι η μόλυνση ενδέχεται να εξαπλωθεί κι άλλο.

«Αντιμετωπίζουμε μια κλιμακούμενη απειλή. Οι αριθμοί ανεβαίνουν. Ανησυχώ για το πόσο οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται όταν οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα ανοίξουν τους υπολογιστές τους τη Δευτέρα το πρωί», συνέχισε.

Στη Βρετανία ένας στους πέντε οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας χτυπήθηκε. Επεμβάσεις και θεραπείες ακόμη και σε καρκινοπαθείς πάγωσαν. Η ομάδα εκτάκτων καταστάσεων «Κόμπρα» συγκλήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο ιός Wannacry έφερε το χάος σε Ισπανία, Ινδονησία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κ.α.

«Έχουμε δει και πιο περίπλοκους ιούς. Το καινούργιο είναι η χρήση ενός ιού με στόχο την εξάπλωση μέσω των συστημάτων. Μια διεύθυνση ΙΡ μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλούς υπολογιστές», είπε ο αξιωματούχος της Europol.

Την ίδια ώρα ήρωας κατά λάθος έγινε ένας 22χρονος Βρετανός ερευνητής, ο οποίος κατάφερε να αναχαιτίσει σχεδόν τυχαία τον ρυθμό διάδοσης του Wannacry.

Στο Μπάρι, οι υπουργοί οικονομικών των G7, δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιμακούμενη παγκόσμια κυβερνοαπειλή..

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top