ΒΡΥΧΑΤΑΙ από θυμό ο Ερντογάν: Εκτοξεύει νέες απειλές! Τεταμένες οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη-Πρώτη ανάρτηση: 12-03-2017 17:00

Κι ενώ ήταν στο προσκήνιο η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας με αφορμή την απαγόρευση εκστρατείας από Τούρκους πολιτικούς της κυβέρνησης για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το Σαββατοκύριακο ξέσπασε πιο βαθιά κρίση με την Ολλανδία. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται παρά για την εκδήλωση μιας υποβόσκουσας κρίσης, αφού νωρίτερα αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους οι ολλανδικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν τέτοιες συγκεντρώσεις και είχαν προειδοποιήσει τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα μπορούσαν να ακυρώσουν την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του στην Ολλανδία.

Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες σκληρές δηλώσεις σημειώνοντας πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.


Erdoğan'dan Hollanda'ya: Bedelini Ödeyeceksin από haberler

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δύση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Ολλανδία, εάν θυσιάζεις τις σχέσεις σου για τις εκλογές θα πληρώσεις το κόστος. Εμείς ακόμη δεν κάναμε αυτά που πρέπει. Από δω και πέρα θα αρχίσει η διαδικασία. Να δούμε τί θα γίνει την Τετάρτη», είπε ο Τουρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη οδηγείται στον ρατσισμό. «Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θυμώνει με την Ευρώπη ενοχλούνται. Τότε θα ενοχληθείτε», ανέφερε.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια διπλωματική διένεξη μαίνεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία αφότου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς εκεί και στη συνέχεια εμπόδισε την τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να συναντήσει Τούρκους έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα την Ολλανδία πως θα προβεί σε αντίποινα «με τους σκληρότερους τρόπους».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Ολλανδός πρωθυπουργός: Να αποκλιμακωθεί η διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

«Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», δήλωσε σήμερα ο Ρούτε.

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Περίπου 500.000 Τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.

 Η ολλανδική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών

Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

Για μικρό χρονικό διάστημα, η τουρκική σημαία είχε αναρτηθεί έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Δανός πρωθυπουργός προτείνει στον τούρκο ομόλογό του να αναβάλει την επίσκεψή του

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του STAR στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top