Πρωτοφανές!«Μάλωσε» την Μέρκελ ο Ερντογάν: «Μην μιλάς για ισλαμιστική τρομοκρατία!»

Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας: Ο Τούρκος Πρόεδρος επέπληξε δημοσίως τη Γερμανίδα καγκελάριο

Σε «ψυχρό» κλίμα έγινε η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Άγκυρα.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, η Γερμανίδα καγκελάριος, συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ελευθερία έκφρασης και Τύπου στη χώρα του.

Ωστόσο φαίνεται πως αυτά που είπε δεν άρεσαν καθόλου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποκορύφωμα την στιγμή που η Μέρκελ μίλησε ευθέως για «ισλαμιστική τρομοκρατία».

Η αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν έντονη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο, αφού δεν δίστασε να «μαλώσει» δημοσίως την Γερμανίδα καγκελάριο, επιβεβαιώνοντας και επισήμως, το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία» προκειμένου να περιγράψει τις επιθέσεις που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, που της «την είπε» δημοσίως και ζήτησε να αποσυρθεί ο εν λόγω όρος:

«Η έκφραση "ισλαμιστική τρομοκρατία" μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους και πρόσθεσε:

«Η λέξη "Ισλάμ" σημαίνει "ειρήνη". Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ».

 

 

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα θέματα του Ιρακ και της Συρίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «κατανοεί» τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.



ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ

Προφανής διαφωνία επίσης προέκυψε και στο θέμα της συμμετοχής των γκιουλενιστών στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο της επιστροφή μελών του Κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία, η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με νόημα, την σημασία των τεκμηρίων και του γερμανικού κράτους δικαίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top