Με λιλά σακάκι και πολύ αυστηρό ύφος πήγε στον Ερντογάν η Μέρκελ-Παρασκήνιο της συνάντησης και ΦΩΤΟ

Μίλησαν για τη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ελευθερία του Τύπου

Μέρκελ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε την Πέμπτη με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Φορώντας...  μπλε σκούρο κοστούμι και πουά γραβάτα ο «σουλτάνος» υποδέχτηκε την γερμανίδα πολιτικό, η οποία πήγε στην Τουρκία με μωβ-λιλά σακάκι και μαύρο παντελόνι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο, όπου καθημερινά τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μετά τη συνάντηση τους, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε στον πρόεδρο Ερντογάν την ανησυχία της αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στη χώρα του.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι' αυτό, σ' αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ' αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.

Μέρκελ–Ερντογάν συναντήθηκαν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών και το σόου των Τούρκων στα Ίμια. Οι προκλήσεις των Τούρκων έφτασαν στο αποκορύφωμα τους την Τετάρτη όταν μέσα σε 1,5 ώρα οι Τούρκοι παραβίασαν 138 φορές το FIR Αθηνών. Είχε προηγηθεί η ρίψη στεφάνου από ελικόπτερο στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, έχουν επιδεινωθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο που είχε στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και το οποίο ακολούθησαν άνευ προηγουμένου διώξεις, που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη. Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου. Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν παυθεί ή απολυθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που γίνονται στον δημόσιο τομέα, τον στρατό, τους δικαστές και την αστυνομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top