Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα χιονίσει στην Αττική

Μπλόκα της ΕΛ.Α.Σ για αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε εξέλιξη από σήμερα έως και το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται το δεύτερο και κυριότερο κύμα της κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Όπως αναφέρει το meteo.gr, βροχοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στη Κρήτη, ενώ για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Πώς οδηγούμε σε χιόνι και πάγο - Δείτε σε βίντεο τι δεν πρέπει να κάνουμε

Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο σήμερα, Δευτέρα, όσο και αύριο, Τρίτη.

Λόγω χιονόπτωσης, κλειστή για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι η Λ. Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις. 

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο - Πότε θα ενταθούν τα χιόνια στην Αττική

Σε εξέλιξη η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  • Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Μαρουσάκης: «Προσοχή στη Μαγνησία και τα υπερβόρεια προάστια της Αττικής»

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη προσοχή σήμερα θα πρέπει να δοθεί στη Μαγνησία όπου θα πέσει αρκετό χιόνι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

Ειδικά για την Αττική ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι από το βράδυ θα χιονίσει στα υπερβόρεια προάστια, από Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα και πάνω, με τη θερμοκρασία να λειτουργεί υπέρ της χιονόστρωσης. Χιονοπτώσεις θα υπάρχουν και στο Μαρούσι αλλά δεν θα έχει χιονοστρώσεις.

Η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται την Τρίτη όπου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το ύψος της Μαλάκασας και πιο βόρεια ενώ αρκετό χιόνι θα πέσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.

Ομαλοποίηση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το πρωί της Τετάρτης με εξαίρεση την Κρήτη όπου πέραν των χιονοπτώσεων που θα συνεχιστούν στα 600 - 700 μέτρα, θα πέσει και μεγάλος όγκος νερού που δεν αποκλείεται να προκαλπέσει μικροπλημμυρικά φαινόμενα.

Καιρός: Η Τρίτη η πιο δύσκολη μέρα

Από σήμερα το βράδυ έως το πρωί της Τρίτης οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. 

Οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. 

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Κακοκαιρία: Ξεκίνησαν τα μπλόκα για τις αλυσίδες

Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σε ΙΧ στα βόρεια προάστια της Αθήνας για αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να τις φέρουν στα οχήματά τους.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας 29/1 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ΚΟΚ προβλέπει την ποινή του προστίμου.

Ποιο είναι το πρόστιμο για τις αντιολισθητικές αλυσίδες 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022 ισχύει το μέτρο που προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες «ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Αν σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ. 26 & 27 του άρθρου 81).

Επιπροσθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν.
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση.
  • Να συμμορφώνονται στα σήματα και στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Κακοκαιρία: Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Σε ισχύ έχουν τεθούν μέτρα από την Tροχαία για την ασφαλεια των οδηγών. Συγκεκριμένα, από χθες στις 22:00  ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από απόψε στις 22:00 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Κλειστή παραμένει και η λεωφόρος Πάρνηθας και στα δυο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Κακοκαιρία: Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι

Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top