Πολυτεχνείο: Η εικόνα της εξέγερσης στην κοινή γνώμη 50 χρόνια μετά

Τα κεντρικά συμπεράσματα από την έρευνα της Κάπα Research

Πολυτεχνείο μνημείο

Τη σημερινή εικόνα στην κοινή γνώνη  της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, κατέγραψε η έρευνα της Κάπα Research.

Πολυτεχνείο: Πάνω από 4.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Σύμφωνα με τον Αλέξη Ρουτζούνη,  Διευθυντή Ερευνών Κάπα Research, μισό αιώνα μετά, η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται: για τη μεγάλη πλειοψηφία η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός (70%) που επηρέασε θετικά την πορεία της χώρας (72%). Η φλόγα, λοιπόν, δεν έχει σβήσει. 

Εξέγερση Πολυτεχνείου: Σημαντικό γεγονός για το 70% στην έρευνα της Κάπα Research

Ωστόσο, οι ελπίδες και τα οράματα της εξέγερσης, που άφησαν το στίγμα τους στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν απωλέσει μέρος της δυναμικής τους: σήμερα θεωρούνται – έστω και οριακά – περισσότερο ξεπερασμένα (51%) παρά επίκαιρα (47%).

Αντίστοιχα, ο μύθος που συνοδεύει τη γενιά του Πολυτεχνείου – κατόπιν της υπερ-εκμετάλλευσης από τη μία και της κατασυκοφάντησης από την άλλη – έχει φθαρεί: το 65% κρίνει αρνητικά πια τον ρόλο της στα πράγματα, ενώ, για το 60%, τα οράματά της έχουν κατά κύριο λόγο διαψευστεί. Οι ευθύνες που αποδόθηκαν στη γενιά αυτή για την οικονομική κρίση του 2010 φαίνεται να έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην υστεροφημία της.

Με βάση την κομματική προέλευση των ερωτώμενων, προκύπτει εν τέλει πως η εξέγερση έχει μάλλον ενταχθεί στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς: πλήρως ευνοϊκά τοποθετούνται οι υποστηρικτές των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, πιο επιφυλακτικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δεν απέκτησε ποτέ «εθνικά» χαρακτηριστικά, ταυτίστηκε με τα πάθη της χώρας, και ενώνει και διχάζει, ταυτόχρονα.

Πολυτεχνείο: Η αξιολόγηση της σημασίας της εξέγερσης ανάλογα με την κομματική προέλευση

Πολυτεχνείο: Η αξιολόγηση της σημασίας της εξέγερσης ανάλογα με την κομματική προέλευση    

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως παρά την πάροδο του χρόνου και την πρόσφατη αλληλουχία κρίσεων, η σημερινή νέα γενιά εμφανίζεται πιο ευαίσθητη απέναντι στο Πολυτεχνείο από τις γενιές που το βίωσαν. Ίσως, όπως οι νέοι του 1973, συγκινούνται και αυτοί περισσότερο από τα γεγονότα που γυρίζουν τον τροχό της ιστορίας μπροστά, όπως επισημαίνει ο κ. Ρουτζούνης. 

Δείτε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research για την αξιολόγηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από την κοινή γνώμη:   ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΠΑ RESEARCH

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top